Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Buurt krijgt verrassend kijkje achter schermen bij

P.J.B. Boeldag

BATHMEN – Jantina Oplaat en Dirk Veldwachter van de Plattelands Jongeren Bathmen hebben een lezing gehouden bij de buurtvereniging Koekendijk/Traasterdijk over het reilen en zeilen van de Boeldag. Het werd een verrassende bijeenkomst met af en toe een ademloos luisterend publiek. Met name de details en feiten gingen er in als koek, maar op hun beurt hadden de buurtbewoners ook waardevolle opmerkingen voor Jantina en Dirk.De inzameling is heel veel werk, zo hoorden de Traaster- en Koekendijkers. Een spannend moment bij de Boeldag is vervolgens de opening op zaterdagmorgen 10.00 uur. Dan worden de drie sterkste PJB’ers bij de deur gezet, die vervolgens bijna overlopen worden door de binnenstormende koopjes jagers. De eersten rennen direct naar de porseleinafdeling, maar de elektronicahoek en metaalwaren zijn ook favoriet.

In de wirwar van kopers en waren gaat ook wel eens wat mis. Zo legde een mevrouw eens haar wandelstok ter zijde om iets goed te bekijken. Iemand anders dacht dat de wandelstok te koop was, bood 5 euro en leek er mee te vertrekken. Totdat de rechtmatige eigenaar nog net op tijd het misverstand kon ophelderen. De kopers komen van Groningen tot Brabant en tegenwoordig zijn er ook beroepsopkopers bij. De Bathmense boeldag maakt dus landelijke furore.

Voor Bathmense families vormt de Boeldag soms ook de aanleiding tot het houden van een jaarlijkse reünie. Janke Wols van de Koekendijk gaf aan op haar familie boeldagreünie altijd bonensoep te maken, een inmiddels traditioneel jaarlijks feest voor haar hele familie. Schattingen over het aantal bezoekers durfden Jantina en Dirk niet te doen, maar het loopt in de duizenden. Het aantal PJB’ers dat ingezet wordt is eveneens hoog; dit jaar waren er ruim 100 actief. Daarnaast bakten nog eens 30 ‘Vrouwen van Nu’ oliebollen.

De door Dirk en Jantina vrijgegeven statistieken bleken onverwacht boeiend. Zo moesten er ook dit jaar weer duizenden euro’s met de hand geteld worden. De PJB’ers hebben een telsysteem ontwikkeld waarbij ze het papiergeld tussen lege bierflesjes stapelen. Allemaal geld dat niet ten goede komt aan de eigen organisatie, Plattelands Jongeren Bathmen, maar aan de Bathmense samenleving. Maar liefst 82 Bathmense verenigingen of commissies hebben in de 45 jaar dat de boeldag bestaat één of meerdere keren geld ontvangen. Zo wordt er ook dit keer weer zo’n 10.000 euro verdeeld.

De P.J.B. Boeldag zo bleek uit de lezing is waardevol voor de Bathmense samenleving en het vergroot de saamhorigheid bij de P.J.B. De jongeren leren omgaan met geld en met handelaren. Het afdingen is vaak een echte sport en mensen met klachten over elektronica die het niet doet, zijn bij de PJB’ers aan het verkeerde adres. Immers je koopt op eigen risico en ook de P.J.B. weet niet of dat wat ze bij de weg ophalen wel functioneert. Uitproberen in de manege is geen optie, want dan is in die enorme voorraad het hek van de dam. Om die reden worden dan ook de stopcontacten in de manege afgeplakt.

Aan het slot van de avond deelde Jantina de laatste Boeldag oliebollen uit en ging Dirk nog eens als veilingmeester aan de slag. Per opbod verkocht hij een aantal boeken en een rollator, voor de Boeldagprijs van 13 euro. En zo werd de totale Boeldag opbrengst alsnog verhoogt en hadden de Traaster/Koekendijkers  een zeer interessante avond met een (enigszins taaie) oliebol toe.

 

ONDERSCHRIFT FOTO:

Jantina Oplaat en Dirk Veldwachter spreken een ademloos luisterende zaal met buurtbewoners toe over de recente Boeldag. (foto: Otto Westra.)