Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Cabaretier Arno van der Heyden houdt Bathmen tegen het licht

Cabaretier Arno

BATHMEN – ,,Als je meer wilt weten kun je altijd mijn ouders bellen of mijn vroegere Turkse overbuurman Tito’’, zegt Arno van der Heyden. De artistieke duizendpoot en cabaretier komt op 30 januari aanstaande met zijn heel bijzondere programma ,,U bevindt zich hier in Bathmen’’ optreden in het Cultuurhuus in Bathmen.

Hoewel opgegroeid in Groningen, hadden zijn ouders Brabantse wortels. Op zijn LinkedIn account zegt hij over zijn opleiding: ,,Geen noemenswaardige opleiding’’, al heeft hij na zijn gymnasium in Winschoten nog een blauwe maandag psychologie gestudeerd. Maar die studie was niet echt aan hem besteed. Zijn ouders waren niet blij met het stoppen van zijn studie, maar in plaats daarvan ging hij zwerven in Zuid-Europa en was dan eens muzikant, dan weer druivenplukker en nogal eens kelner. Wat serieuzer werd het toen hij in 1989 bij een Nederlands theatergezelschap als acteur en muzikant kwam en helemaal serieus werd het toen hij in 1992 de publieksprijs won bij het Camerettenfestival. ,,Sindsdien vul ik cabaretier in, als ik naar mijn beroep gevraagd wordt, maar soms ook wel zanger of presentator, want ik doe het allemaal’’.

Arno van der Heyden is de afgelopen decennia in heel veel programma’s op radio en TV en in veel theaters door heel Nederland heen opgetreden. Hij heeft met tientallen artiesten samengewerkt, ook met onder andere cabaretier Bert Visscher en diverse befaamde zangers en acteurs.

Sinds enkele jaren past Arno van der Heyden een heel opvallende aanpak toe om zijn cabaretpubliek te boeien. ,,In mijn vorige programma ZO ging ik me al echt verdiepen in de plaats waar we die avond zouden optreden en die plaats ging dan ook een rol spelen in de voorstelling. In mijn huidige voorstelling ‘’U bevindt zich hier’’ ga ik een stap verder. Samen met mijn al jarenlang vaste partners pianist Bas Mulder en fotograaf/videomaker Jotr Wiese kom ik al vroeg op de dag naar de plaats waar we ’s avonds optreden. Bas Mulder zorgt dan dat alles in de zaal helemaal klaar komt te staan, maar ik ga met fotograaf Jotr Wiese lekker de straat op, dus ik ga in dit geval lekker Bathmen in. Ik praat dan met verschillende mensen op straat en soms in gebouwen over de aanleg van een omstreden bouwwerk. En Jotr Wiese maakt intussen veel foto’s en filmpjes.’’

In het cabaretprogramma die avond zullen steeds weer op humoristische wijze de discussies  opduiken die Arno die dag over het omstreden bouwwerk op straat met verschillende Battummers heeft gehad en ook veel foto’s en filmpjes die Jotr Wiese heeft gemaakt zullen daarbij een rol spelen. Arno van de Heyden: ,,Uiteindelijk probeer ik ’s  avonds toch altijd wel tot een consensus te komen en wonder boven wonder lukt dat ook nog vaak. Wel is er nogal eens enige consternatie aan het eind in de zaal, maar dat sust vaak ook al wel weer snel. We merken heel sterk op zo’n avond hoe verfrissend het kan zijn als wij vanaf enige afstand naar een plaats kijken. Ons vallen dan dingen op die iemand die er al jaren woont niet meer opvallen en dat kan een hele ontdekking zijn.’’

Optreden op 30 januari 2016, 20.30 uur. Zie website www.cultuurhuusbraakhekke.nl

Foto: Jotr Wiese.