Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Cabaretier Thijs Kemperink:

“Sleur kan ook heel positief zijn”

Cabaretier Thijs Kemperink

BATHMEN – “Thijs is met hond Boef net even buiten als ik hem aan de telefoon krijg. Ik wil hem spreken over zijn optreden op 27 februari in Cultuurhuus Braakhekke in Bathmen. Regelmatig moet hij Boef even tot de orde roepen”, vertelt Evert van de Weg.

Thijs Kemperink: “Ik ben terug op het oude nest, in het huis waar ik opgroeide en tientallen jaren woonde, in Albergen. Als ik heel hard met een steen kon gooien, zou ik bij wijze van spreken een raam in het huis van Herman Finkers kunnen ingooien. Ik had het geluk dat we het huis van mijn ouders konden kopen en daar ben ik blij mee. Het voelt goed, ik zie veel oude buren terug, maar ik merk toch ook wel dat er een generatiekloof gaapt met veel van die buren. Op een bepaalde manier laat ik dat in mijn voorstelling ‘Zleur’ aan de orde komen. Ook sommige nogal versteende geloofsopvattingen passeren de revue, want al ben ik wel goed katholiek opgevoed, ik hou er niet van dat mij op dat gebied meningen worden opgedrongen.”

Thijs is net 33 jaar geworden en is al 7 jaar actief als stand-up comedian en cabaretier. In die tijd heeft hij al verschillende prijzen gewonnen. Het bestaan als comedian, zeg grappenmaker, beviel hem al na anderhalf jaar niet. Thijs: “De ene na de andere grap afvuren is niet mijn ding, ik hoef niet per sé alleen maar grappig te zijn. Ik wil graag een verhaal vertellen met inhoud om over na te denken, al mag de vorm dan natuurlijk bij voorkeur humoristisch zijn.”

Evert: “, Wat zit er achter de titel ‘Zleur?” Thijs: ,,Om heel eerlijk te zijn, is de titel wat willekeurig gekozen, want je moet al een jaar voordat je begint op te treden met een nieuw programma de titel van je optreden doorgeven aan alle theaters, want die hebben ze nodig voor hun planning. Maar in dit programma ga ik wel degelijk in op de heel positieve kant die sleur ook kan hebben. Moeten we echt allemaal de sleur steeds willen doorbreken door altijd nieuwe opwindende ervaringen te willen hebben, steeds nieuwe veeleisende uitdagingen te willen krijgen? Hoe gezond kan het niet zijn om lekker van acht tot vijf je rustige werk te doen en met dat modale salaris je eigen vrijheid te hebben en rust in je kop te houden? Zo slecht is die Zleur nog niet. Ik ben tenminste blij dat ik na vaak het jachtige leven, dat wel een beetje aan mijn vak vastzit, lekker thuis kan komen en van wat sleur kan genieten.”

Evert: “Op dat moment gaat Boef er vandoor en moet Thijs even fors ingrijpen. Als Boef weer braaf is, zegt Thijs nog even met veel nadruk”: “Ik wil dat de mensen vooral een leuke avond hebben, ik leg de mensen wel wat problemen voor, maar ik ga niet met de vinger wijzen en ik maak er een rond verhaal van zodat mensen voldaan de zaal uitgaan.”

Informatie en kaartjes voor de voorstelling Zleur op 27 februari in Cultuurhuus Braakhekke op www.cultuurhuusbraakhekke.nl