Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Cinebat filmnieuws mei 2015

BATHMEN – Zaterdag 30 mei is de laatste Cinebatavond van dit seizoen, een avond die u niet mag missen. Voor de kinderen onbekend werk van een overbekende schrijver. De auteur van Asterix en van Lucky Luke, René Goscinny, heeft naast zijn prachtige stripreeksen ook vele prachtige kinderboeken uitgebracht.

Eén ervan is verfilmd in Kleine Nicolaas gaat op vakantie De zomervakantie is aangebroken en Nicolaas en zijn familie vertrekken richting zee. Op het strand maakt de jongen al gauw nieuwe vrienden. Ben is niet met vakantie, want hij woont daar. Freddy lust alles, zelfs vis. Djodjo komt uit Engeland. Paul doet niets anders dan huilen. En Koen wil altijd gelijk hebben. Maar Nicolaas leert ook Isabelle kennen, een meisje dat hem voortdurend met grote ogen aanstaart. Hij verdenkt zijn ouders ervan dat ze hem willen verplichten om met haar te trouwen. De misverstanden stapelen zich op en de streken beginnen. Eén ding is zeker: het zal voor iedereen een onvergetelijke vakantie worden Voor volwassenen is het een genot om mee te gaan in de fantasie van de kinderen, maar er speelt op hun niveau ook behoorlijk wat.

Wanneer een film ambitieus wordt genoemd, heeft dat meestal betrekking op de schaal. Een enorm budget, een uitgebreide cast, een stevige speelduur of een grote hoeveelheid draaidagen; praktisch alle films die als ambitieus worden gelabeld, voldoen aan een of meerdere van deze criteria.

Boyhood. Drama, waaraan regisseur Richard Linklater twaalf jaar lang werkte met dezelfde acteurs, gaat over een gescheiden koppel dat hun zoon probeert op te voeden De dromerige Mason groeit letterlijk voor uw ogen op van klein jongetje tot man. Ook zijn zus Samantha en hun gescheiden ouders worden gevolgd. Terwijl de jaren voorbij glijden, ziet u hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Mason leert dat volwassen worden niet gaat zonder vallen en opstaan.

Dit drama is een uniek project in de filmgeschiedenis. Vanaf 2002 nam regisseur Richard Linklater over een periode van twaalf jaar scènes op met dezelfde acteurs – Patricia Arquette, Ethan Hawke, de jonge Ellar Coltrane en zijn eigen dochter Lorelei Linklater – en schetst met Boyhood een herkenbaar portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven en het genadeloze verstrijken van de tijd. Patricia Arquette won een Oscar voor haar bijrol als moeder van Mason. Boyhood is zonder twijfel een van de meest ambitieuze films van deze eeuw, maar oogt toch zeer bescheiden.

Beide films worden vertoond op zaterdag 30 mei met om 18.15 uur Kleine Nicolaas gaat op vakantie en om 20.30 uur Boyhood.

 

Nieuwsbrief

Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden van de programmering van Cinebat stuur dan een mail aan info@cinebat.nl. Ook als uw mailadres is gewijzigd kunt u dat doorgeven.

Filmhuis Cinebat is er na de vakantie weer op zaterdag 19 september.