Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Corona-uitbraak in Bathmen

Tijdelijke testlocatie corona bij ’t Dijkhuis

BATHMEN – Inwoners van Bathmen die klachten hebben die passen bij het coronavirus, kunnen zich sinds zaterdag 3 oktober laten testen aan de achterzijde bij woon-, zorg- en dienstencentrum ‘t Dijkhuis in het dorp. Op 3 ochtenden in de week staat hier een tent, waar medewerkers van GGD IJsselland testen afnemen.

De extra testlocatie is ingericht omdat het aantal besmettingen in Bathmen de afgelopen weken flink opliep. Uit de cijfers van GGD IJsselland blijkt dat sinds 20 september 35 mensen in het dorp positief getest zijn op corona.
Testen in Bathmen gebeurt op zaterdag, dinsdag en donderdag tussen 09.00 en 10.30 uur. Per dag is er plek voor 30 personen. Aanmeldingen voor deze test verlopen via ’t Dijkhuis. Correspondentie over de test en testuitslag loopt niet via ‘t Dijkhuis. Geteste personen kunnen de uitslag inzien via de landelijke website coronotest.nl via hun DigiD. Mensen die positief testen worden gebeld door de GGD.

Geruchten
Er gaan de laatste dagen nogal eens wilde geruchten door Bathmen. Veelal zijn het berichten die niet op de waarheid berusten. Zo kwam er een bericht van 1000 besmettingen in Bathmen voorbij. Dit is natuurlijk niet correct. Dergelijke berichten komt de rust in Bathmen niet ten goede. Houd de site van de gemeente Deventer (deventer.nl) voor de accurate stand van zaken in Bathmen.

Jumbo blijft gewoon open!
Ook bij Johan Mensink kreeg de afgelopen dagen meerdere vragen over de geruchten. Johan Mensink: “Zo kreeg ik de vraag of het waar is dat we de winkel op slot zouden moeten doen. Dat is natuurlijk niet aan de orde. Sterker nog, we hebben de openingstijdens door het verplicht gestelde ‘ouderenuurtje’ uitgebreid. Van maandag tot en met vrijdag hebben we van 07.00 tot 08.00 uur en ’s avond van 19.00 tot 20.00 uur een ouderenuurtje.”

Coronaregels op een rij

Mondkapjes
Het dringende advies geldt aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:
winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.
Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies. In een aantal gevallen is het dragen van een mondkapje niet goed mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van een mondkapje meestal niet mogelijk.

Werk zoveel mogelijk thuis
De laatste maanden zijn mensen weer steeds vaker op kantoor gaan werken. Hierdoor raken steeds meer mensen op hun werk besmet. Daarom geldt: als het kán, werk dan vanuit huis. De overheid kan bedrijven met coronabesmettingen voor 14 dagen helemaal sluiten.

Ontvang thuis maximaal 3 gasten
Bijeenkomsten met familie en vrienden zijn ook een belangrijke besmettingsbron. Daarom geldt het dringende advies: ontvang thuis niet meer dan 3 gasten tegelijk. Kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee.

Kom buitenshuis met maximaal 4 personen bij elkaar
Gaat u bijvoorbeeld naar een restaurant, café of bioscoop? Zorg dan dat de groep uit maximaal 4 personen bestaat. Kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee. Ook geldt een uitzondering voor groepen die bestaan uit mensen uit 1 huishouden.
In totaal mogen in binnenruimtes niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in restaurants. Kinderen tellen daarbij ook mee. Dit maximum geldt niet voor bijvoorbeeld musea en pretparken. Wel moet u daar vooraf reserveren.

Horeca sluit om 22.00 uur
Wanneer mensen veel drank op hebben houden ze zich vaak minder goed aan de coronaregels. Daarom zijn restaurants en café’s sinds 29 september om 22.00 uur dicht. Na 21.00 uur mogen er geen nieuwe gasten meer binnenkomen.
Sporten en sportwedstijden zonder publiek
Alle wedstrijden worden de komende 3 weken zonder publiek gespeeld. Dat geldt zowel voor amateurs als voor profs. Sporten blijft gewoon mogelijk. Wel zullen sportkantines de komende tijd gesloten blijven.

Registratie bij contactberoepen
Bij horeca bent u er misschien inmiddels al aan gewend: u noteert uw contactgegevens bij een bezoek aan een restaurant of café. Die registratie gaat nu ook plaatsvinden bij bijvoorbeeld kappers en fysiotherapeuten. Voor een compleet overzicht van alle contactberoepen, kijk op de website van de Rijksoverheid. Zo kan de GGD bij besmettingen makkelijker achterhalen wie er bij een besmette persoon in de buurt zijn geweest.

Deurbeleid bij supermarkten en in winkels
Winkeliers moeten goed gaan letten op de hoeveelheid mensen die zij tegelijk binnenlaten. Ze moeten ervoor zorgen dat hun klanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Als het te druk wordt moet u dus even wachten.

Ook roept de overheid supermarkten op om speciale boodschappenuurtjes in te stellen voor ouderen en andere kwetsbare groepen.

De basisregels blijven gelden!
Houd altijd 1,5 meter afstand.
Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
Nies en hoest in uw elleboog.
Was vaak uw handen met zeep.
Bent u verkouden? Blijf dan thuis en laat u testen!
Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.

Het complete overzicht van alle regels en uitzonderingen vindt u op de website van de Rijksoverheid. Bekijk ook de nieuwe noodverordening COVID-19 die is vastgesteld door de Veiligheidsregio IJsselland.