Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Dauwtrappen

Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN-OKKENBROEK-LETTELE – Dauwtrappen op Hemelvaartsdag is een gebruik uit een ver – waarschijnlijk Germaans – verleden. Mensen stonden op Hemelvaartsdag om drie uur ’s nachts op, wandelden met hun blote voeten door het gras, dansten en zongen. Van dit ritueel zou een magische en genezende werking uitgaan. In sommige streken werd die activiteit ‘hemelvaren’ genoemd. Dit zou een zuiverende en genezende werking hebben, omdat dauw beschouwd werd als een goddelijk verschijnsel.Het dauwtrappen schijnt oorspronkelijk een meifeest te zijn geweest en had het karakter van het inhalen van de lente. Dauwtrappen wordt ook in verband gebracht met de christelijke en katholieke processies die vroeger plaatsvonden. In de 19e eeuw trokken veel Amsterdammers in alle vroegte de stad uit om in de vrije natuur te genieten van de meegenomen koek, rozijnen, krakelingen, vijgen en een ‘cruycxken goet nats’. Buiten de poort was het feest, er werd gedanst en gezongen. Maar om 9.00 uur waren zij terug voor de Hemelvaartsmis.

Dauwtrappen is in onze streken nog steeds populair. Jong (al of niet met een gevuld cruycxken) en oud (al of niet met een e-bike) geniet van een dagje in de natuur. Traditiegetrouw vieren kerkgangers van de drie kerken in Bathmen, Okkenbroek en Lettele de Hemelvaartsdag samen. De kerkgangers halen elkaar op. Om 8.15 uur vertrekken de Battummers vanaf het Kerkplein naar de kerk in Okkenbroek. Van daar gaat het om 8.50 uur richting de kerk in Lettele. Om 9.30 uur fietst het hele gezelschap naar de Dorpskerk in Bathmen. Daar wacht eerst een welverdiend kopje koffie. Om 10.30 uur is er in deze kerk een morgengebed. Weet u welkom om mee te fietsen en/of koffie te drinken en/of bij het morgengebed te zijn. Lukt dat allemaal niet, aanstaande zondag is er weer een kans om elkaar te zien om 10.00 uur in de Dorpskerk van Bathmen!

 

N.B. Hebt u de foto-expositie ‘Bathmen viert vrede en vrijheid’ van de Oudheidkundige Kring nog niet gezien? Op Hemelvaartsdag is de Dorpskerk Bathmen open tot 17.00 uur. Vrije entree. Welkom!