Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De energietransitie: het gebeurt echt in Bathmen

Deelnemende agrariërs Co-Stroom en bestuursleden Co-Stroom en Noaber Energie. Van links naar rechts Jan-Hein Nikkels, Wim Roeterdink, Hans Nijkamp, Gerjan Ananias, Rick Schoneveld, Rudie Haarman, Harm van Schooten, Jawin Klein Hegeman, Erik Brilman, Albert Baarslag, Karel Horn.

BATHMEN – Al in 2020 kan de CO2 productie in Bathmen met maar liefst 40% zijn gereduceerd. Bathmen ligt daarmee ver voor op de nationale en Europese doelstellingen. Het geheim? De unieke samenwerking  tussen agrariërs en burgers gecombineerd met de van oudsher sterke gemeenschapszin. Noabers.Maandag heeft het bestuur van coöperatie Co-Stroom in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen bekend gemaakt dat nog dit jaar het eerste zonnepanelen dak zal worden gerealiseerd op de boerderij van de familie Nijkamp te Oxe.

Daarmee komt de eerste zogenaamde postcoderoos tot stand. Bewoners in de postcodegebieden 7421, 7425, 7426, 7427, 7428, 7429, 7437 en 7437 kunnen zonnepanelen op het dak van de boerderij van de familie Nijkamp kopen. Door (fiscale)voordelen op het elektriciteitstarief wordt de investering in ongeveer 7 jaar terugverdiend.

Op het eerste dak is plaats voor 220 zonnepanelen. Ruim de helft hiervan is sinds afgelopen maandag reeds verkocht aan burgers uit Bathmen.

Co-Stroom wil uiteindelijk tenminste op acht daken van boerderijen in Bathmen en directe omgeving zonnepanelen leggen.

In het bestuur van Co-Stroom zijn de agrariërs met Hans Nijkamp, Harm van Schooten, Erik Brilman en de burgers met Gerjan Ananias, Albert Baarslag, Karel Horn gelijkwaardig vertegenwoordigd. Deze aanpak is volgens het bestuur een voorwaarde om de energietransitie effectief aan te pakken. Niet tegenover elkaar maar met elkaar. Zo werkt dat in Bathmen. Toch is de intensieve samenwerking tussen agrariërs en burgers in Nederland uniek. Een goed voorbeeld doet echter goed volgen.

Co-Stroom heeft zich aangesloten bij de coöperatie Noaber Energie. Ook deze coöperatie is een Bathmens initiatief.

Noaber Energie wil in samenwerking met alle energie initiatieven de regie voeren op de klimaatagenda van Bathmen.

De inwoners van Bathmen produceren ca. 18.600 ton CO2 per jaar. Met de concrete energie initiatieven die nu met Noaber Energie samenwerken zal de CO2 productie in 2020 reeds met 40% worden gereduceerd. Coöperatie Noaber Energie verwacht in 2025 Bathmen maar liefst met 100% groene stroom en 100% groen gas te kunnen voorzien. Een belangrijk thema daarbij zal ook energie besparing in en rond de woning zijn: ook hierbij kunnen Noabers elkaar helpen! Kontakten met Universiteiten en andere kennis partners zullen gaan helpen om innovatieve oplossingen in de praktijk te gaan testen.

Belangstellenden kunnen reageren naar: info@co-stroom.nl