Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De kerk is ‘uit’

Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN-OKKENBROEK – Dat weten we natuurlijk al langer dan vandaag. Vooral in de kerk. Dat de kerk ‘uit’ is.

Daar wordt niet mee bedoeld dat een kerkdienst is aflopen of zo. Nee. Wat ermee bedoeld wordt, is dat de kerk niet hip is. Je steelt er niet de show mee als je zegt dat je naar de kerk gaat. Je bent alles behalve stoer als je ervoor uit durft te komen dat je lid bent van de kerk. Wie in ons landje naar de kerk gaat, is een ‘loser’, suf, dom én achterlijk. En dus valt er op zondag ook steeds meer te doen. Het wordt meer en meer een dag als alle andere dagen. Logisch.

Alhoewel het misschien een wat schrale troost is: wereldwijd is de kerk nog nooit zo groot geweest als tegenwoordig. En die wereldkerk wordt alleen nog maar groter.

In ons landje zal de kerk daarentegen meer en meer verdwijnen. Om de doodeenvoudige reden dat mensen er niet meer warm voor lopen, andere keuzes maken, andere ‘dingen’ belangrijker vinden. Dus zal over een jaar of 10 of 20 de kerk in Bathmen niet meer bestaan. Simpel. De kerk is dan niet alleen ‘uit’ maar ook ‘over’. Het kerkgebouw zal het allemaal natuurlijk wel overleven, maar de levende betekenis zal verloren gaan. Of dat erg is? Wie het weet mag het zeggen. Maar zoals het er nu naar uitziet, laten we het gewoon gebeuren.

God-zij-dank is het nu nog niet zo ver! Want komende zondag worden weer een stuk of wat mensen geïnstalleerd als kartrekker – kerktrekker eigenlijk. Zij maken de keuze om een groot deel van hun vrije tijd op te offeren aan de instandhouding van het kerkenwerk. Dat is natuurlijk iets om te vieren! Bij dat feestje dat om 10.00 uur in de kerk van Okkenbroek begint, is iedereen van harte wel:kom!