Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De Veldwachters 100 jaar actief in de bouw

Herman op de steiger.

Herman op de steiger.

BATHMEN/COLMSCHATE – Op 2 oktober 1915 richtte de heer Albert Veldwachter, wonend in de buurtschap De Snippeling, een bouwbedrijf op. De Snippeling was onderdeel van Colmschate, dat weer behoorde bij de gemeente Diepenveen. Het was een buurt op zich, met boerderijen, tuinderijen en kleine bedrijven.

Herman Veldwachter, de vierde generatie Veldwachters die werkzaam is in het bedrijf, vertelt nu 100 jaar later: ,,Albert Veldwachter had tot die tijd bij het Deventer bedrijf Noury & Van der Lande gewerkt als molenmaker, maar hij kreeg ontslag door de crisis in de Eerste Wereldoorlog en begon daarom zijn eigen timmerbedrijf. Hij pakte allerlei klussen aan; zoals gebruikelijk maakte hij als timmerman ook doodskisten en hielp dan met het kisten van de overledene. Het verhaal gaat dat zijn vrouw en schoondochter Aaltje de doodskisten met stof bekleedden.’’

Het bedrijf groeide aardig en in de jaren ’20 kwam zoon Herman, grootvader van de huidige Herman, erbij in de zaak. Het bedrijf pakte van alles aan; toen het in de jaren ’30 in Nederland door de crisis slecht ging, gingen de vaklui van Veldwachter met een hele ploeg naar het westen om woningen af te timmeren. In de naoorlogse jaren werd veel ingeschreven op aanbestedingen van wederopbouw-boerderijen. Herman Veldwachter: ,,In 1956 kwam mijn vader Albert in de zaak en in de jaren zestig van de vorige eeuw ging het bedrijf op grote schaal kippenhokken bouwen, omdat daar forse vraag naar ontstond. In de winter strooiden ze zand op de rijksweg van Deventer naar Holten om toch maar tijdens de vorst aan de kost te komen. Begin jaren zestig kwam oom Gerrit er ook bij in de zaak en in de jaren zeventig kon je echt spreken van een bloeiende bouwonderneming. Het bedrijf had toen op z’n hoogtepunt zo’n 50 mensen in dienst en het leverde grote bouwprojecten af, zoals forse verbouwingen en nieuwbouw voor onder andere de oude paviljoens van de Stichting Elisabeths Gasthuis (Brinkgreven) en de Coberco-fabriek. Ik weet dat ze ook veel stallen bouwden voor de boeren in de verre omtrek. Daarnaast bouwden ze veel bungalows.’’

Inkoopfactuur.

Inkoopfactuur.

In 1960 wordt Herman Veldwachter geboren en hij groeit in zijn jonge jaren als vanzelf de zaak in. Zelf zegt hij daarover: ,,Ik kan me niets anders herinneren dan dat ik al als kleine jongen in de werkplaats met hout in de weer was, zo mooi vond ik dat. Het was dan ook niet meer dan logisch dat ik ook de zaak in kwam.’’ Eerst maakt Herman een gedegen bouwkundige opleiding af en gaat hij zich met name bekwamen in restauratiewerk, dat zijn hart al snel had gestolen.

Verkoopfactuur

Verkoopfactuur

In 1982 komt Herman inderdaad in het bedrijf en de zaak floreert verder. In 1993 overlijdt oom Gerrit. Het jaar 2001 wordt een rampjaar voor bouwbedrijf Veldwachter. De genadeklap is het faillissement van een klant, waardoor een schuld overblijft. Bouwbedrijf Veldwachter gaat failliet, maar de gehele boedel wordt overgenomen en Herman wordt bedrijfsleider van de nieuwe onderneming.

In 2004 begint Herman echter zijn eigen bedrijf onder de naam Herman Veldwachter Bouw en Advies bv. ,,De eerste klus die ik kreeg was de bouw van de winkel van Kloas in ’t Hof in Bathmen, specialist in kaas en andere zuivelproducten. Ik zat eerst met mijn werkplaats in een grote schuur in Bathmen, maar in 2009 zijn we naar de Smeenkhof in Colmschate verhuisd, waar we toch betere faciliteiten hebben. Ik werk nu met een aantal vaklieden, die inmiddels heel vertrouwd zijn met ons bedrijf. Wij leggen ons vooral toe op onderhoud en renovatie en uitbreidingen van allerlei soorten panden, maar zeker ook restauratiewerk, dat ik nog altijd machtig mooi vind om te doen. We hebben mooie projecten gedaan, zoals de herbouw van een authentieke ijskelder voor Huize Nieuw Rande een paar jaar geleden’’.

Herman Veldwachter is er trots op, dat het bouwbedrijf waarin hij de vierde generatie is, na 100 jaar nog steeds bestaat door de deskundigheid in het bedrijf. Herman Veldwachter: ,,Ik ben alleen bang dat er te zijner tijd geen vijfde generatie in het bouwbedrijf Veldwachter komt, want onze beide zonen lijken een heel andere kant op te gaan. Maar ik zal nog graag de komende jaren met veel plezier uw bouwklus uitvoeren met de achterliggende gedachte “Bouw aan de toekomst met respect voor het verleden”.