Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De voortekenen voor de

27 ste Bathmense Kunstmarkt

zijn nu al goed

De voortekenen

BATHMEN – De uiterste datum van 1 mei voor een inschrijving als deelnemer aan de Bathmense Kunstmarkt is ruimschoots gepasseerd; er waren meer dan twee keer zo veel inschrijvingen dan er plaatsen zijn, dus de Kunstmarkt Commissie kan weer zorgvuldig selecteren wie er mee mag doen om het hoge niveau te bewaren. De leden van de Bathmense Kunstmarkt Commissie Pauline Hoefnagels, Monique Nuwenhof en Gerda Joosten zitten er dan ook redelijk ontspannen bij.

Coördinator Pauline Hoefnagels: “We zijn kritisch wie we toelaten als deelnemer en dat kunnen we ons ook permitteren. We hebben na 26 keer de Kunstmarkt te hebben georganiseerd kennelijk zo’n reputatie qua kwaliteit opgebouwd dat kunstenaars heel graag aanwezig zijn en zich letterlijk van Maastricht tot Groningen spontaan melden. We hadden maar liefst 170 aanmeldingen voor maar 80 plaatsen. We hebben 74 aanmeldingen geaccepteerd, dus we kunnen er nog maar 6 bij hebben en dan zitten we vol.”

Om vooral de bezoekers elk jaar nieuwe en vaak verrassende kunst te kunnen bieden, is het een bewust beleid elk jaar een forse groep nieuwe kunstenaars een plaats te geven. Monique Nuwenhof: “We hebben nu al 37 nieuwe kunstenaars en daar komen er nog wel een paar bij. We bezoeken vaak de ateliers van kunstenaars of bekijken hun werk op een expositie. Het betekent wel dat we dan kunstenaars die al langer bij ons een plaats hadden, teleur moeten stellen, maar daar hebben ze begrip voor.”

Er zit weer voor ,,elck wat wils’’ bij, al zijn de groepen schilders en keramisten wel het sterkst vertegenwoordigd. Ook kunstenaars die tassen ontwerpen, met glastechnieken werken, met hout mooie dingen maken of met edele metalen, tot en met zilver en goud toe, mooie sieraden maken, zullen weer vertegenwoordigd zijn.

Pauline Hoefnagels: “We zijn er in geslaagd een aantal echte spetters naar Bathmen te halen. Waar we bij voorbeeld erg blij mee zijn, is de spontane aanmelding van de Enschedese couturier Bas van Loo. Al sinds 2002 is hij een topdesigner die voor heel wat bekende Nederlanders mooie kleding heeft ontworpen. Tijdens de Kunstmarkt geeft hij met vier modellen, van slank tot volslank, een doorlopende modeshow. De Spaanse Paz Sanz Fle toont prachtige levensgrote vrouwen in keramiek. Zij heeft internationaal furore gemaakt. Iemand die heel veelbelovend op weg is, is de 21-jarige Kim Wiggers uit Raalte. Haar schilderijen ademen een surrealistische sfeer. We letten er ook altijd op, dat kunstenaars uit onze regio zo mogelijk ook vertegenwoordigd zijn. Zo zal Carla Thierry uit Deventer met klankinstallaties uit hout en messing er zijn, Rob Maris uit Ugchelen, nazaat van de beroemde Maris- schilderfamilie, zal zijn beeldhouwwerken en glasobjecten laten zien en Sebastiaan Brinkhorst uit Vorden zal zijn bijzondere bronzen beelden in de kerk laten zien. De winnares van de Juryprijs van vorig jaar, José Bastiaenen, zal ook dit jaar niet ontbreken met haar mooie glazen objecten.”

Het randprogramma, met demonstraties door kunstenaars, muziek en zang, activiteiten voor kinderen zal weer goed verzorgd zijn en het totaal sfeervol aankleden. Pauline Hoefnagels: “Ik vind het altijd weer leuk om van kunstenaars, die dit keer niet deelnemen te horen dat het hen aan het hart gaat omdat ze het één van de best georganiseerde en ook best verkopende kunstmarkten in Nederland is!” Informatie op www.kunstmarktbathmen.nl

Foto: Ruth Schröder.