Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Debby Petter (ja, die van Youp van ’t Hek…) komt 23 oktober naar Bathmen

Debby Petter. Foto: Bob Bronshoff

Door Evert van de Weg

Bathmen – Debby Petter is bekend geworden van optredens op radio en TV, maar ook als vrouw van Youp van ’t Hek. Ze kende Youp al vanaf de middelbare school in de jaren ’70, trad een paar jaar samen met hem op in cabaretgroep Nar, maar vertrok daarna naar Parijs en ging haar eigen weg. Veel later kwamen ze elkaar weer tegen en trouwden. Hun carrières waren daarna heel verschillend.

Debby werkte voor de Amsterdamse zender AT5, presenteerde een aantal jaren voor de KRO het programma Spoorloos en daarna werd ze een aantal jaren, samen met Sacha de Boer, presentatrice van het NOS Journaal. Ze werkte voor de Wereldomroep en ging daarna les aan buitenlanders geven. Ondertussen broeide bij haar de behoefte om het verhaal over haar Joodse moeder Hélène Egger te vertellen. Haar moeder verloor tijdens de oorlog haar twee broers en haar vader en ontsnapte zelfs ternauwernood aan transport naar een concentratiekamp, waarna ze jarenlang ondergedoken moest blijven. Debby schreef er het solo-theaterstuk ‘’Ik ben er nog’’ over , dat ze daarna van 2011 tot 2016 zelf ook op toneel bracht in vele theaters.
Er volgen nog vele theateroptredens in toneelstukken die ze meestal zelf schrijft. In haar monologen staat vaak het gevoelsleven van de vrouw centraal. De voorstelling ‘’Niet te geloven’’, die Debby Petter op 23 oktober in het Bathmens Cultuurhuus Braakhekke ten tonele zal voeren, gaat eigenlijk over hetzelfde thema. Aan de orde komen fundamentele vragen over godsdienst, liefde en de zin van het leven. Het begint met de vraag wat ze gaat doen na haar pensioen, zoals ze het zegt ‘’de tijd tussen nu en de urn’’.
In het stuk voert Debby twee personages ten tonele, Monique en Sabine, waartussen Debby in haar monoloog moeiteloos schakelt. Monique heeft een saai huwelijk, wel met heimelijke liefdes. Sabine groeide op in een strenge sekte en is zwaar door schuld en schaamte getekend. De dialogen tussen Monique en Sabine gaan over de levensvragen waar ze voor komen te staan. Debby Petter heeft het toneelstuk ‘’Niet te geloven’’ samen met Youp van ’t Hek geschreven.
De voorstelling op 23 oktober om 20.00 uur in Cultuurhuus Braakhekke is een samenwerking van de Vrouwen van Nu en Cultuurhuus Braakhekke.
Verdere informatie en kaartverkoop op
www.cultuurhuusbraakhekke.nl