Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Denk!

Protestantse Gemeente Bathmen

BATHMEN – De filosofe Hannah Arendt noemde gedachteloosheid of onnadenkendheid ‘de banaliteit van het kwaad’: “gewoon altijd maar weer meegaan in de stroom van het alledaagse en niet nadenken over waarmee je mee bezig bent” (Jan-Hendrik Bakker in In Stilte. Een filosofie van de afzondering). Het doet denken aan het boek van José Ortega y Gasset, De opstand van de massamens, aan het feit dat meningsuiting en meningsvorming twee verschillende activiteiten zijn.

De kerk is een huis van bezinning. Helaas bewijst de (kerk)geschiedenis dat die bezinning het kwaad niet altijd heeft weten af te wenden – misschien alleen slechts erger heeft weten te voorkomen. Ondanks dat falen is er geen geldige reden om onnadenkend te leven: leven als een kip zonder kop is niet het beste recept voor levensgeluk.

In onze tijd is de kerk allang niet meer het enige bezinningshuis. Er zijn boeddhistische kloosters, scholen voor filosofie en (psychologische) mindfulness workshops. Al die huizen van bezinning bieden niet allemaal hetzelfde, maar geven wel de mogelijkheid om na te denken: leef ik het leven wat ik ten diepste wil leven, ben ik wie ik wil zijn, geef ik het belangrijkste ook de meeste aandacht.

In de kerk hebben we nu zo’n 20 eeuwen rijke ervaring met deze vragen. In de Battumse Dorpskerk, komende zondag, vanaf een uur of tien denken we daar op verschillende manieren weer fris en vrolijk verder over na. Weet je wel:kom!