Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Dertigjarige Bathmense Kunst-

markt zo fris als een hoentje

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – De inschrijving voor een plaats op de Kunstmarkt op 1 september in Bathmen is gesloten, dus is het tijd voor de Kunstmarktcommissie de tussenbalans op te maken. Het was eigenlijk weer een run op de standplaatsen, er waren opnieuw veel meer liefhebbers dan er plekken zijn. De organisatie kon dus opnieuw kritisch zijn om de kwaliteit te kunnen blijven bieden die van de Bathmense Kunstmarkt een blijvertje maakt.Coördinator van de Kunstmarktcommissie Wendela Aspeslagh: ,,Ook na 30 jaar mag de Kunstmarkt niet te voorspelbaar worden en verrassingen blijven bieden, dus willen we elk jaar nieuwe kunstenaars een kans geven en moeten kunstenaars die een aantal jaren bij ons een plaatsje hadden, afhaken. Dat proces ging eigenlijk weer vanzelf en zo zal bijna de helft van de circa 80 kunstenaars die we een stand kunnen geven, nieuw zijn. Ze moeten daarvoor natuurlijk wel aan onze standaarden voldoen.’’ De kunstenaars komen uit het hele land, sommigen uit het buitenland. Eén van de sterke punten van de Bathmense Kunstmarkt, de grote variëteit in meer dan tien verschillende kunstdisciplines van keramiek, schilderkunst, glas, fotografie tot sieraden en tassen aan toe zal ook dit keer zeker weer zichtbaar zijn.

Monique Nuwenhof, medecommissielid: ,,Het voert te ver om heel veel namen te gaan noemen, maar als ik er toch een paar uitpik hoort daar zeker Jean Groenendijk met zijn prachtige grote beelden uit steen en brons bij, net als Anies Ahuluheluw met zijn bijzondere keramiek. In de categorie Fotografie mag ex-Bathmense Anthèl Reijnders niet ongenoemd blijven, net als de Deventerse Marina Ruempol. Zo zou ik door kunnen gaan maar laat ik er mee volstaan dat naar onze mening het artistieke niveau weer hoog wordt. Zeker tien kunstenaars zullen hun kunstvorm bij hun stand in levenden lijve demonstreren.’’

Er is de Kunstmarktcommissie veel aan gelegen het programma steeds te vernieuwen met nieuwe elementen. Prominent zal de zandkunstenaar John Brandsen op de Brink een zandsculptuur opbouwen. Medecommissielid Nel Rosenboom: ,,Hij zal daar een paar dagen voor de Kunstmarkt al mee beginnen en denkt eraan daarbij ook kinderen in te schakelen. Bij een Kunstbiennale heeft hij in het verleden ook al eens een zandsculptuur achter de Pastorie gerealiseerd. Sfeerverhogend moet ook de aanwezigheid van accordeonist Willem en chansonnière Jolanda werken; zij zullen de hele dag vrolijke klanken rondstrooien. Het natje en droogje zijn die dag vast en zeker bij onze vrijwilligersploeg ook weer in goede handen.’’ In de ruimtelijke opzet zal de Kunstmarktcommissie wat aanpassingen doen om exposanten en publiek wat meer ruimte te geven. Wendela Aspeslagh: ,,We willen dit keer het hele Kerkplein erbij betrekken, maar vooral ook van het dichtbij gelegen Cultuurhuus profiteren. De grote trekker in het Cultuurhuus zal de prachtige videokunst van Ewout van Roon uit Eefde zijn, die zijn prachtige zogenaamde videoschilderijen zal laten zien. Dit onder begeleiding van het welluidende gitaarspel van David Wurczel. Ik denk dat het al met al weer een prachtige Kunstmarkt kan worden, waar bezoekers tegen zeer betaalbare prijzen mooie kunst in vele kunstsoorten kunnen zien en kopen. Ik hoorde dat rond 1 september al alle Bed & Breakfast gelegenheden in en rond Bathmen zijn uitverkocht, dus dat is al een goed teken, ook voor de middenstand die ons zo goed sponsort.”

Voor meer informatie zie www.kunstmarktbathmen.nl