Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Dialectavond van de Oudheidkundige Kring Bathmen heel goed bezocht

Foto: Otto Westra.

BATHMEN – Het Battumse dialect is nog steeds springlevend onder grote delen van de Bathmense bevolking, dat zou je alleen al uit de opkomst van meer dan 200 bezoekers van de interessante dialectavond onder de titel ‘Prat op Plat’ op 11 januari in Cultuurhuus Braakhekke mogen concluderen.

Zelfs in ons kleine Nederland lijken er bijna taalgrenzen te bestaan. Je hoeft vaak maar van het ene naar het andere dorp te gaan, soms maar een paar kilometers uit elkaar gelegen, en sommige woorden wijken af en de uitspraak van klinkers is al heel anders. Battums klinkt deels echt anders dan Holtens… En dan hebben we het nog niet eens over het Limburgse, het Sallandse of het Zeeuwse dialect, dat lijken zeeën van verschil. Laat staan de Friese taal, die past sowieso niet in dit rijtje, want dat is een officieel erkende taal en de Friezen zijn beledigd als je dat een dialect noemt……

De Oudheidkundige Kring (maar liefst ruim 800 leden!) wilde met een gevarieerd programma eens ruim aandacht schenken aan het Battums dialect gezien tegen de achtergrond van Salland. Enkele vertegenwoordigers van de Stichting IJsselacademie uit Zwolle, de heren Albert Bartelds en Harrie Scholtmeijer, hadden het in hun taalkundige analyse over de geschiedenis en de toekomst van dialecten. De 100 % Powerband demonstreerde in verschillende liedjes op muzikale manier diverse streektalen.

Enkele lokaal bekende figuren zoals Alie van de Pothaar (Alie Elmerink), Henk Oplaat, Henk Kloosterboer en Roelof in ’t Hof waren present om in sappig Battums wat verhalen, voordrachten en grappen ten gehore te brengen. Onder het genot van een hapje en een drankje van ‘kaasboer’ Kloas in ’t Hof werd het een leerzame, maar zeker ook vrolijke avond. De in Bathmen sterke organisatie Plattelands Jongeren Bathmen met meer dan 450 leden heeft met de gelden die zij verkrijgt via de Boeldag, samen met de Wijkaanpak Deventer deze geslaagde avond mogelijk gemaakt. Aan het eind van de avond was de conclusie eigenlijk: als we het Battums dialect levend willen houden, moeten we plat blijven praten waar dat maar kan!