“Dien, ik mis het spelen zo”

BATHMEN – Dé aanleiding voor Geert van Schooten om direct ‘ja’ te zeggen tegen een rol in een unieke toneelproductie in Bathmen. Het dramakomedie stuk ‘Jaloezieën’ wordt na de zomer op de planken gebracht op een unieke locatie in Bathmen. In de achtertuin van Henk en Dinie Jansen staat een spiegeltent waarin het toneelstuk gespeeld wordt. De tent biedt plaats aan 100 bezoekers per avond. Bezoekers kunnen plaatsnemen in leuke nisjes, maar er is ook een podium waar stoelen staan. Daardoor is dit unieke event ook geschikt voor minder validen.

Waarom zei je direct ‘ja’ toen Dinie je belde om een rol te gaan vervullen in deze unieke productie?
Geert: “Eigenlijk kwam dit precies op het juiste moment. Ik had Dinie al eens een appje gestuurd dat ik het toneelspelen zo miste. Ik speel eigenlijk al vanaf mijn tiende of elfde jaar en ieder jaar is er wel een leuk toneelproject om aan mee te doen. Op mijn 35e moest ik helaas stoppen met het PJB toneel en daarna was het even rustig, eigenlijk veel te stil naar mijn smaak. Om mijzelf te blijven ontwikkelen ben ik een cursus oriënteren op regisseren gaan doen aan het UCK in Utrecht (Utrechts Centrum voor de Kunsten). Ik zie mezelf niet echt als regisseur, maar vond het toch goed om mezelf te blijven ontwikkelen en eens te ontdekken of deze kant iets voor mij is. Toch bleef ik het spelen missen en toen kwam Dinie op het juiste moment met haar telefoontje.”

Wat leer je van deze unieke toneelproductie?
“We werken met een externe regisseur, Leonard Beuger, dat maakt het natuurlijk wel heel anders. Elke regisseur heeft zijn of haar eigen stijl. Dinie geeft wat meer sturing als regisseur en heeft duidelijk een doel voor ogen waar het naar toe moet. Ik leer nu juist weer van het werken met een regisseur die het spel wat meer bij de speler laat. De toneelspeler moet zelf ontdekken wat goed voelt. Samen met je tegenspeler bepaal je wat wel werkt en niet werkt. Het leuke is ook dat een andere regisseur weer nieuwe oefeningen en warming ups mee neemt. Voor mijzelf geldt inspanning maakt ontspanning. Na een dag werken met soms veel uitdagingen en gezeur stap je ’s avonds in een andere rol. Door de juiste warming up te doen voel je je vrijer en kun je de dag makkelijker loslaten en helemaal met het stuk bezig zijn.”

Wat maakt het stuk bijzonder?
“Voor mij is het bijzonder dat je dit stuk met maar vier mensen speelt. Het is geen hele grote toneelgroep met een uitgebreid decor. Je speelt in een spiegeltent wat natuurlijk ook heel bijzonder is en je staat daar met een klein clubje dat het stuk moeten gaan neerzetten. Ook het spelen onder leiding van een andere regisseur maakt het anders. Dit is voor mij nu de eerste productie die niet onder leiding staat van Dinie; dat is in het begin even wennen maar maakt het ook weer bijzonder. Wat ik ook wel spannend vind is het rond spelen. Ik ben gewend op een toneel te spelen waar mensen voor je zitten. Nu speel ik in het midden en zitten alle mensen voor je, achter je en om je heen. Dit vraagt wel wat van je spel, iedereen moet je goed kunnen horen en zien.”

Waarom moeten mensen komen naar deze unieke productie?
Geert: “Wat mij betreft moeten mensen gewoon al komen omdat het een initiatief is dat getuigd van lef en ondernemerschap. Lef omdat je met maar vier spelers het stuk moet maken en er dan best wel een verantwoordelijkheid op je af komt. Ondernemerschap omdat het een initiatief is dat door een groep mensen georganiseerd wordt zonder dat er een vereniging of stichting achter staat. Daarnaast is het stuk komisch met ook wel een boodschap. Ik word daardoor geboeid. En het is gewoon een leuke spelersgroep, we hebben enorm veel plezier en daardoor is het geweldig om toneel te maken!”

‘Jaloezieën’ wordt gespeeld op woensdag 25 september, donderdag 26 september, vrijdag 27 september, woensdag 2 oktober, donderdag 3 oktober, vrijdag 4 oktober en zaterdag 5 oktober.
De kaarten voor woensdag 25 september, donderdag 26 september, vrijdag 4 oktober en zaterdag 5 oktober zijn uitverkocht. Voor de overige avonden zijn de kaarten verkrijgbaar bij Drogisterij Höften, Dorpsstaat 5 Bathmen. Ook zijn er kaarten te reserveren via unieketoneelproductie@gmail.com, deze gelden als entreebewijs.