Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Dinie Jansen-Oplaat Battummer van het jaar 2020

Geslaagd carnaval in Bathmen

BATHMEN – Zondag 23 en maandag 24 februari was het een gezellige boel in residentie café De Brink van carnavalsvereniging De Battumse Pompers. Eén van de hoogtepunten van het weekend was de bekendmaking van de Battummer van het jaar 2020. Niemand minder dan Dinie Jansen-Oplaat kreeg deze titel, de oorkonde en de bekende kiel Battummer van het Jaar uitgereikt door Prins Jeroen de Eerste en adjudant Huus in ‘t Veld.Het carnaval begon in Deventer al op vrijdagavond; daar waren de Battumse Pompers aanwezig in tijdens de sleuteloverdracht aan Stadsprins Hanze XXIII om vervolgens samen met de vele andere carnavalsverenigingen en andere carnavalliefhebbers het weekend te openen tijdens de Hanzeavond in ’t Hof van Colmschate met optredens van o.a. Stef Ekkel. Zaterdagmiddag was locoburgemeester Rorink in Bathmen aanwezig om, onder toeziend oog van Stadsprins Hanze XXIII, zijn gevolg en de federatie, de sleutel van Bathmen in te leveren bij Prins Jeroen de Eerste. Daarna gingen de Battumse Pompers, net als vele andere Battummers naar Holten om naar de optocht te kijken. Mooi om te zien hoe Holten het carnaval viert. Zaterdagavond ging de Raad van Elf met totaal 63 personen naar Raalte om daar gezamenlijk een fantastisch feest te bouwen.

Het carnaval in het ‘Pompersgat’ (zo heet Bathmen tijdens het carnaval) begon pas op zondagmiddag en stond in het teken voor de kleine carnavalsvierder. De zaal van residentie de Brink was omgetoverd in een heus kinderparadijs met o.a. springkussen, de fantastische ballonclown Annabel, gratis schminken en gratis popcorn en ranja. De kinderen die aanwezig waren genoten van dit prachtig feest. Als klap op de vuurpijl was er een heuse ‘meet en greet’ met de helden uit Paw Patrol, de beroemde tekenfilm serie van Nick Junior en de honden Chase en Marshall. Velen waren omgetoverd tot een mooie stripheld maar natuurlijk ook heksen, piraten, brandweerman, dino en ga zo maar door. Uiteraard was er de verkiezing van de mooist verklede jongen en het mooist verklede meisje. Deze eer ging naar echte piraat en een heel mooi elfje. Als verrassing kregen ze van Prins Jeroen de Eerste een medaille en vrijkaarten voor de Scheg met het hele gezin.

’s Avonds gingen de Battumse Pompers nog naar Hét Café Braakhekke van oud Prins Wim Tijhuis (de eerste prins van de Battumse Pompers in 1993). Hier waren de ‘Deventer Dweilers’ aanwezig, die zorgden voor een gezellige sfeer!

Maandagmiddag zijn de Battumse Pompers naar ’t Dijkhuis geweest om met de bewoners een waar seniorencarnaval te vieren. De Raad van Elf had een leuk gedichtje voor de bewoners en natuurlijk werd er een ouderwetse polonaise ingezet. Daarnaast hadden de Battumse Pompers het duo ‘The Old Friends’ geregeld, die mooie oude nummers zongen waar de bewoners onder het genot van een frisje, borreltje of een advocaatje flink van genoten. Ook werd mevrouw Stegink gehuldigd, afgelopen jaar had ze het fantastische ‘Dijkhuislied’ geschreven. Onder het bekende nummer ‘We hebben een woonboot’ verliet de Raad van Elf met veel voldoening en plezier roeiend de Rotonde van ‘t Dijkhuis.

Om 18.00 uur begonnen de jaarlijkse biertapwedstrijden bij de residentie De Brink. In totaal deden er 17 teams van vijf personen mee aan deze knotsgekke wedstrijd. De teams kwamen uit Bathmen, maar ook carnavalsverenigingen uit Deventer en de Fienpreuvers uit Holten deden mee. Ook stadsprins Hanze XXIII heeft met zijn gevolg meegedaan. De jury bestond uit drie personen: Henk Oplaat, oud Battummer van het Jaar 2012, Petra Hofstede, jarenlang ervaring achter de bar bij de Brink en Stefan Goorman, kok bij de Heeren van Dorth en collega van Prins Jeroen de Eerste. De teams werden door de jury beoordeeld op opkomst, snelheid, creativiteit, hoe worden de biertjes getapt en natuurlijk gedronken. De teams hadden het de jury niet makkelijk gemaakt en er waren twee teams die heel erg aan elkaar gewaagd waren om als algehele winnaar te worden benoemd; team ‘Slecht’, aantal fanatieke meiden uit Bathmen en de winnaar van vorig jaar ‘Shemailes’. Uiteindelijk mocht team ‘Shemailes’ met de prijs naar huis. De originaliteitprijs ging naar team ‘De Perskoelers’, de carnavalsvereniging uit Colmschate. Daarnaast was er een prijs voor het snelste team en deze eer ging, net als de afgelopen twee jaar, naar het team van ‘de oud prinsen’ van de Battumse Pompers met een supersnelle tijd.

Om 21.00 uur was het zover dat bekend werd wie de Battummer van het jaar 2020 zou worden. Dit jaar was het niemand minder dan Dinie Jansen-Oplaat die deze eer kreeg. Onder toeziend oog van een verschillende Oud Battummers, waaronder haar partner Henk Jansen (2013) en broer Henk Oplaat (2012), carnavalsvierders, buren, toneelspelers en familie kwam Dinie Jansen-Oplaat door een haag van de Raad van Elf het podium op. Dinie was zeer verrast en superblij met haar benoeming. Prins Jeroen de Eerste overhandigde de oorkonde en vertelde waarom Dinie het verdiende om Battummer van het Jaar te worden. Dinie leeft van toneel en dan voornamelijk van het regisseren van een toneelstuk of openluchtspel. Vanaf haar jeugd is ze al bezig met toneel. Dinie is de oprichter, inspirator en speler van cabaretgroep PJGO van 1980 tot 2000. Met het huidige PJB Toneel, vijf jaar actief als speelster en ca. 25 jaar als regisseur. De bijzondere voorstelling ‘Anne Frank & me’ wordt dit jaar op 3 en 4 april wederom opgevoerd. Daarnaast is Dinie erelid van de PJB. In 1999 heeft Dinie het initiatief genomen om een openluchtspel in Bathmen te organiseren. Vanaf het begin is Dinie actief als voorzitter en regisseur en zijn er in totaal al acht edities opgevoerd. Nu is ze weer volop in voorbereiding voor de negende editie, ‘Tegenwind’ op locatie Traasterbos-Theater. Ook bij de ‘Vrouwen van Nu’ is Dinie actief als regisseur en leverancier van ideeën voor PLOT (Plattelandsvrouwen Op Toneel). En als dat nog niet genoeg is ze bij Loofeest al ruim 25 jaar organisator en regisseur van de Loofeest-revue. Kortom, toneel speelt een belangrijke rol in het leven van Dinie. Het samen met de groep ideeën ontwikkelen en het regisseren vindt ze het leukst: van niets tot een leuke voorstelling komen. De uiteindelijke uitvoering maar zeker ook de repetities geven daarbij veel vreugde.

Daarom is het dubbel en dwars verdiend dat deze titel krijgt. Kortom een echte Battummer van het Jaar. Net als al haar voorgangers werd Dinie Jansen-Oplaat gehesen in de boerenkiel met opdruk “Battummer van het Jaar 2020” en kreeg zij haar oorkonde. In haar dankwoord tot alle bezoekers gaf Dinie aan dat het een hele eer was en ze totaal verrast was met deze prachtige titel! Na de huldiging ging het feest nog lang door en genoot de kersverse Battummer van het Jaar van alle felicitaties en aandacht.

Dinsdag is altijd het moment dat de sleutel van het ‘Pompersgat’ wordt ingeleverd bij de burgemeester. Helaas hebben burgemeester en wethouders vergeten om dit in te plannen, maar gelukkig was Hanze XXIII wel in Bathmen aanwezig om de sleutel in ontvangst te nemen. Vanaf dat moment hebben de raadsleden de steek afgedaan en ging er een bus vol feestvierders naar Wijhe, naar collega carnavalsvereniging ‘De Diekschoevers’, om daar het carnavalsweekend in stijl af te sluiten.

Kortom, carnavalsvereniging ‘De Battumse Pompers’ kijkt terug op een zeer geslaagd carnavalsweekend!