Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

‘Dit jaar ook al geen Bathmense Kunstmarkt door dat virus!’

Foto: Otto Westra.

Door Evert van de Weg

BATHMEN – Wekenlang twijfelde de Kunstmarktcommissie, deel uitmakend van de bloeiende Bathmense Beeldende Kunst Kring, of het wel verantwoord was dit jaar de Kunstmarkt op de geplande datum van 5 september door te laten gaan, zelfs als dat überhaupt al zou mogen. Het zou maar liefst de 32 ste Kunstmarkt worden!

Coördinator van de Kunstmarktcommissie Mieke Berends: “We hebben een aantal keren contact gehad met de Gemeente Deventer, maar over evenementen na 1 september is eigenlijk nog steeds niets bekend. De Gemeente gaf wel aan dat de Kunstmarkt in de open vorm zoals wij die op de Brink kennen, sowieso niet zou kunnen. We hebben gekeken naar allerlei alternatieven om een afgeslankte Kunstmarkt, met alle regels van de 1.5 meter samenleving, te organiseren.
We hebben natuurlijk op de Brink te maken met verschillende ingangen naar de Kunstmarkt en dat maakt het geheel vrijwel oncontroleerbaar. We wilden ook zeker niet met dranghekken en handhavers gaan werken, dan is de gezelligheid en de sfeer die zo kenmerkend is voor onze Kunstmarkt er helemaal af. Met al die onzekerheden en restricties moesten we dus tot onze grote spijt wel besluiten de Kunstmarkt dit jaar niet te laten doorgaan.”
De Kunstmarktcommissie zal alle meer dan 80 kunstenaars die zich hadden aangemeld laten weten dat hun inschrijving gewoon tot volgend jaar blijft staan. Mieke Berends: “Ik heb nu maar liefst zo’n 75 kunstenaars gebeld over het annuleren van ons kunstfestijn. Ze reageren allemaal hartstikke positief op het feit dat ik ze zelf bel en hen uitleg geef en ze hebben alle begrip voor ons besluit. Wel vinden ze het zelf ook allemaal jammer, ook al omdat ze vaak prima verkochten op onze Kunstmarkt. Tsja, we gaan er met hen aan werken dat de volgende Kunstmarkt op 4 september 2021 weer een ouderwets succes wordt. En we hebben ondertussen al weer ideetjes om de Kunstmarkt nog mooier te maken!”