Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Dorpskerk Bathmen: Mag/moet

BATHMEN – Eén van de grootste voordelen van de Kerk is haar geschiedenis. Wanneer je als organisatie zo’n 2000 jaar bestaat dan heb je wat om op terug te kijken. En omdat gelovigen niets menselijks vreemd is, zie je dat ook in die kerkgeschiedenis terug: naast de vele goede dingen die gedaan zijn, zijn er ook dingen hartstikke fout gegaan. Alhoewel het absoluut geen excuus is, is het maken van fouten menselijk. Heel iets anders is dat je van gemaakte fouten niet leert.

Nu draait het in de Kerk om méér en het geeft ook geen keiharde garanties, maar in de Kerk wordt wel geprobeerd om lessen uit het verleden te leren. Dat maakt wat fout is gegaan niet ongedaan – En misschien wel juist daarom is het onvoorstelbaar belangrijk om niet wéér tot dezelfde fouten te vervallen.

Zo’n 1958 jaar geleden schreef apostel Paulus al aan christenen dat alles mag. Alles. Christenen zijn immers vrije mensen! Maar, schrijft hij, niet alles wat mag is nuttig. En alles is ook niet altijd opbouwend. En als dat wat mag, móet – dan is het met de vrijheid gedaan. En dus geeft hij z’n lezers bij alles wat mag de gouden tip “wees niet op jezelf gericht, maar op de ander”. Deze tip kun je met gemak associëren met de ‘broederschap’ uit het bekende Franse motto ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’. Zoals voor elke drie-eenheid geldt, bestaan ze niet los van elkaar maar komen ze slechts in onderlinge afhankelijkheid tot hun recht.

Eén van de grootste voordelen van de Kerk is dat mensen samen kunnen komen om met elkaar van het verleden te leren – niet met het oog op de toekomst en al helemaal niet met het oog op het hiernamaals – maar voor het leven hier, vandaag!

Iedere zondag wordt er voor dat hiernúmaals geleerd en wordt het gevierd. In de Battumse Dorpskerk om 10.00 uur. Alle mensen zijn daarbij van harte wel:kom!