Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Drie ondernemende dames beginnen ‘Vintage Hier’ winkel in Bathmen

Door Evert van de Weg

BATHMEN – Het is bijna historische grond waar drie dames uit Bathmen en Lettele hun vintage-winkel gaan beginnen. Op die plek zijn honderdduizenden, misschien wel miljoenen broden gebakken.


Al in 1899 begint Hendrik Jan Nijkamp aan de Schoolstraat een bakkerij. Die bakkerij Nijkamp wordt een begrip in Bathmen en blijft in bedrijf tot 2015. Veel mensen in Bathmen en omgeving zien nog zo hoe in het verre verleden Dine Nijkamp met de mand vol brood voorop door het dorp fietste en hoe later ‘Jan de Bakker’ met zijn bakfiets door Bathmen zwierf, nooit te beroerd voor een praatje met een goeie mop erbij. Jootje werd onvergetelijk met alle lekkers dat ze, soms tot diep in de nacht, via hun cafetaria en altijd goedgemutst aan de man/vrouw bracht.
En precies op de plek waar tot in 2015 Wim Wassink, de man van Jootje, zijn broden en oliebollen bakte, beginnen drie ondernemende dames hun winkel in vintage en tweedehands artikelen onder de naam Vintage Hier. Als ik Alie Jonker-Stegink, Thea Huis in ’t Veld-Van Oldeniel en Geertje te Riele-Van Leussen spreek zijn ze met familieleden nog hard aan het werk om de vroegere bakkerij helemaal op te knappen en aan te kleden.
Ze maken graag even tijd vrij om uit te leggen hoe het begon en wat hun plannen zijn. Thea: “Eigenlijk liep ik al wel 2 jaar met dit plan rond, vooral ook tijdens coronatijd. In mijn overigens fijne baan bij het Waterschap hadden we veel Teams online vergaderingen en ik wilde iets voor mijzelf beginnen waar klantcontact voorop stond. Toen ik daar met Geertje, die ik al lang ken, over praatte voelde zij er ook wel voor om samen iets te beginnen, maar we hebben toen de plannen nog even laten rusten. Wat later kwam ik Alie, die ik ook al heel lang uit het Bathmense ken, heel toevallig tegen en toen ik met haar over ons nog vage plannetje sprak sprong meteen de vonk over.”
Alie: “Mijn kinderen en ook mijn man Hans hadden het er vaak over iets in tweedehands spullen te beginnen, ook al omdat we met z’n allen altijd tot over onze oren met de Bathmense Boeldag bezig zijn. Oude spullen met hun geschiedenis zijn gewoon mijn ding.”
Met z’n drieën hebben de dames toen diep nagedacht hoe ze het zouden aanpakken en wat ze wilden bereiken. Thea: “We zagen allemaal dat mensen meer willen letten op duurzaamheid van de spullen die ze gebruiken en we vonden ook de bijdrage aan de leefbaarheid van Bathmen belangrijk.” Al snel daarna begon de praktische uitwerking. De dames hebben veel mogelijke locaties bekeken, maar die waren óf minder geschikt óf te duur. Thea: “En toen kreeg ik ineens de tip dat deze vroegere bakkerij niet door de dierenartsenpraktijk die in het hoofdpand zit gebruikt gaat worden en misschien wel voor ons beschikbaar zou zijn. De maatschap van de dierenartsenpraktijk was blij met ons initiatief, er was een heel duidelijke gunfactor en in juni jongstleden was er het groene licht.”
Direct daarna zijn de dames begonnen met alle noodzakelijke praktische stappen: een VOF oprichten, inschrijven bij de Kamer van Koophandel, renoveren van de bakkerij, inrichten van de ruimtes enzovoorts.
Geertje: “Van alle kanten, vanuit onze families en onze sociale netwerken kregen we veel steun. Voor de herinrichting kregen we bijna al het meubilair om niet van verschillende kanten. We hebben alledrie drie kinderen en allemaal helpen ze mee van slopen tot het maken van een website, folders ontwerpen, zorgen dat we op sociale media present zijn enzovoorts. Indrukwekkend is de praktische hulp die we bij de renovatie van het gebouw krijgen. Er moest heel veel aan gebeuren; de rijskast, de koelcellen zaten er nog in, overal zwarte aanslag van het bakken.”
Thea: “ We wilden vanaf het begin een gasloos gebouw, omdat dat past bij ons idee van duurzaamheid, dus hebben we heel goed geïsoleerd. Grappig is nog wel te vermelden dat we na grondig onderzoek naar de meest duurzame bank voor ons uitkwamen bij de Regiobank hier in Bathmen!”
De winkel met de naam Vintage Hier zal op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend zijn. Alie: “We hebben alle drie leuke banen, Geertje in het Gelre Ziekenhuis, Thea bij het Waterschap en ik bij het Dijkhuis, dus wij willen Vintage Hier naast onze banen goed kunnen managen. Voor het assortiment dat we willen voeren hebben we ook keuzes moeten maken. Omdat er in Bathmen al jarenlang veel gebeurt met kledingbeurzen gaan we niet in kleding beginnen. Behalve lampen zullen we geen spullen met een stekker gaan voeren, we doen niks in witgoed, maar wel in woonaccessoires, kleine meubelen, sieraden, schilderijen, speelgoed, boeken, vazen. In principe willen we geen plastic spullen, geen Tupperware zaken. Tijdens onze openingsdagen kunnen mensen in de aparte innameruimte spullen brengen waar we nog wel kritisch naar kijken. En we zoeken nog een Van Gogh….”
Thea: “ We hebben nog duizend ideeën maar eerst moet dit gaan lopen. We willen natuurlijk wel proberen onze vaste kosten en de huur er uit te krijgen. Samen investeren we in deze onderneming. We beginnen nu met ons drieën, maar vanaf januari willen we er graag vrijwilligers bij hebben.”
De feestelijke opening zal plaats vinden op zaterdag 19 november door een “bekende Bathmenaar” tijdens de Open Dag van 10 tot 15 uur. Bijna in koor zeggen de drie dames: “We denken dat we straks best een verrassende winkel zullen zijn en we vinden het belangrijk dat we een mooie aanvulling kunnen zijn voor Bathmen en omgeving.”