Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Een lezing over voedselvoorziening in de Tweede Wereldoorlog

De Voedselcommissaris

BATHMEN – Dit is de titel van de lezing die Kees Tukker geeft op woensdag 12 februari om 20.00 uur in Cultuurhuus Braakhekke te Bathmen.Op uitnodiging van de Oudheidkundige Kring Bathmen vertelt Kees Tukker over zijn zoektocht die begon met de fascinatie voor de broer van zijn grootvader. Over hem werd gefluisterd dat er iets met hem was, in de oorlog.

De lezing volgt het spoor van deze man, die in de Tweede Wereldoorlog de Provinciaal voedselcommissaris in Gelderland geweest bleek te zijn. Hij was een hoge ambtenaar en al sinds 1937 nauw betrokken bij de voorbereidingen van voedselvoorziening. Speelde deze oudoom een gevaarlijk dubbelspel of was hij te vertrouwen?

Op zoek naar de waarheid over deze man, kwam de schrijver de geschiedenis over die verguisde voedselvoorziening op het spoor.

Dit jaar vieren wij 75 jaar Vrijheid. Ook Bathmen heeft in WO II geleden onder de voedselvoorzieningsregels van de Duitsers. Ook in Bathmen hebben onderduikers dankzij administratief dubbelspel toch te eten gehad.

Kees Tukker was o.a. journalist bij de NOS, de AVRO. Ook was hij interim-directeur voor het Tropeninstituut in Amsterdam. Hij stond aan de basis van Een Vandaag en Netwerk.

De lezing is voor leden gratis toegankelijk, niet-leden zijn zeer welkom. Van hen wordt een bijdrage van € 5,00 gevraagd.

Wilt u meer weten over de historie van Bathmen? Loop eens binnen bij het Archief (brandweerkazerne Koekendijk) of bij het Historisch Informatiepunt in de bibliotheek. Beide zijn open op woensdag- en donderdagochtend van 9.30 – 12.00 uur. Wilt u lid worden? Zie www.okbbathmen.nl

Duik in de historie van Bathmen met de OKB!