Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Eenheid mét verschillen

Protestantse Gemeente Bathmen

BATHMEN – Diversiteit. Soms lijkt dat iets goeds. We zijn immers allemaal anders. De een houdt van rood, een ander van blauw. De een houdt van spruitjes, een ander van bietjes. De een houdt van mannen, een ander van vrouwen. Het zijn vaak de verschillen die het leven met elkaar leuk en interessant maken. Wanneer we allemaal hetzelfde denken, willen en voelen dan zou het maar een saaie boel worden.Toch staat die diversiteit tegenwoordig ook wel ‘ns onder druk. Op zich is dat niet nieuw. Een tijd geleden – nog niet eens zo heel lang – werden mensen met een ‘hanenkam’ raar aangekeken. Nu voelen we ons soms ongemakkelijk wanneer mensen zich anders kleden dan we gewend zijn. Vroeger leefden katholieken en protestanten in gescheiden wereld van elkaar. Lang is het ondenkbaar geweest dat een katholiek en een protestant met elkaar zouden trouwen. Iedereen leefde in z’n eigen wereldje waar alle neuzen dezelfde kant uitstonden. Neuzen die een andere richting wezen werden uit de eigen kring geweerd.

Gelukkig zijn er altijd mensen geweest die meer oog hebben voor de overeenkomsten dan voor de verschillen. Mensen hebben veel meer met elkaar gemeen dan hun huidskleur, seksuele voorkeur of levensovertuiging. De clou lijkt te zijn dat geen mens zijn of haar eigenheid hoeft te verdoezelen. De kunst is de iedereen mét zijn of haar eigenaardigheden samenleeft met elkaar, mensen die anders zijn. Het goede leven verstaat de kunst om verschillen te overbruggen, bijvoorbeeld door ontmoeting.

In de kerk proberen we dat ook écht te doen. Soms lukt dat niet zo goed. Maar soms ook heel erg goed. Zo zijn er al heel lang van oktober tot Pasen oecumenische vespers op de tweede en vierde zaterdag van de maand: gelovigen met verschillende achtergronden vieren samen hun geloof. De cyclus begint dit jaar op zaterdag 8 oktober om 19.00 uur in de Dorpskerk van Bathmen. Iedereen is wel:kom!