Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Excursie Vrouwen van Nu afd. Bathmen

Excursie Vrouwen van Nu

BATHMEN – Dinsdag 17 februari bezochten twintig dames van Vrouwen van Nu het Syrisch-Orthodoxe klooster St. Ephrem in Glanerbrug.

Vroeger was het een katholiek klooster, in 1911 gesticht door zusters uit Noorwegen, maar sinds 1981 speelt het een belangrijke rol in de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Europa.

Een van de monniken, pater Siad, gaf een uitgebreide rondleiding. Met gevoel voor humor vertelde hij over de geschiedenis van het klooster en de huidige gang van zaken.

Eerst werd de begraafplaats bezocht. Alle graven zijn gericht op het oosten.

Een nieuwe begraafplaats wordt op dit moment gebouwd en bestaat uit grafkelders waar maximaal vier personen bijgezet kunnen worden.

In de kapel gaf pater Said uitgebreid uitleg over de rituelen in de Syrisch-Orthodoxe kerk die veel overeenkomst vertonen met de katholieke rituelen. Zo wordt de H. Eucharistie gevierd en zijn er ook zeven sacramenten en wordt de H. Maagd Maria, moeder van God, vereerd. Onder de kapel bevindt zich een mausoleum waar alle geestelijken van de Syrisch-Orthodoxe kerk worden bijgezet.

Daarna ging het gezelschap naar de kathedraal, die plaats biedt aan circa duizend gelovigen. Deze kathedraal van de Heilige Maagd Maria, Moeder van God, werd in 1954 gewijd, in aanwezigheid van bijna alle bisschoppen en priesters en ongeveer 15.000 gelovigen, en is de hoofdzetel van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Europa. Het is een modern gebouw en het interieur is een mix van westerse en oosterse bouwkunst. De gebrandschilderde ramen zijn gemaakt door de Overijsselse kunstenares Annemieke Punt, naar voorbeeld van achthonderd jaar oude voorstellingen uit het gebedenboek.

Na afloop werd het gezelschap gastvrij ontvangen met een kopje koffie in de aula.

Pater Siad werd hartelijk bedankt voor zijn duidelijke uitleg en ontving als waardering een bedrag, dat ten goede zal komen aan de gemeenschap.