Fanfare Orpheus haalt ‘Bejaardensoos’
voor de laatste keer in
Door Evert van de Weg.
BATHMEN – Joke Bronsvoord wacht al een tijdje op de bank voor ’t Dijkhuis en een forse afvaardiging van de fanfare Orpheus maakt zich klaar voor het feestelijk onthaal. Het wachten is op de bus vol met ouderen uit heel Bathmen, die een uitje hebben gemaakt naar Olst en Wijhe, de IJsselstreek in.
Joke Bronsvoord: “Al meer dan 70 jaar is er een groepje in Bathmen dat voor de ouderen in Bathmen maandelijks allerlei activiteiten organiseert en daarvan is het jaarlijkse uitje met de bus wel het hoogtepunt. We zijn op die manier op vele plekken in Nederland geweest, tot boven in Friesland toe. Zelf ben ik al meer dan 20 jaar lid van dit organiserende groepje. Dit soort activiteiten is meer dan 70 jaar geleden vanuit de kerk en het maatschappelijk werk opgestart, omdat er net na de Tweede Wereldoorlog natuurlijk weinig op dit gebied over was. Tientallen jaren lang was het hoogtepunt van het uitje dat Orpheus de bus op de gemeentegrens stond op te wachten en dat de bus met muziek in een optocht door het dorp werd ingehaald. Toen Orpheus er lucht van kreeg dat vandaag het uitje voor de laatste keer zou plaats vinden, boden ze aan de traditie nog één keer te laten herleven en straks zullen ze met een forse delegatie de meer dan 25 ouderen die mee zijn geweest met vrolijke muziek verwelkomen.”
Het groepje dat dit soort activiteiten organiseerde, heeft door de jaren heen uit een viertal vrouwen bestaan. Soortgelijke groepjes die min of meer dezelfde dingen voor ouderen deden, waren indertijd ook in Schalkhaar, Lettele, Laren en Harfsen opgestart.
Bertie Pelgrim, ook lid van de Bathmense organisatie: “We overlegden één keer per jaar met onze collega’s in de omringende dorpen om elkaar tips te geven over succesvolle activiteiten, mogelijkheden om aan inkomsten te komen enzovoorts. We hebben nooit een heel formele organisatie gewild, zoals een stichting, maar daardoor moesten we wel heel creatief zijn om aan voldoende geld te komen voor onze activiteiten. Dat is ons altijd wel redelijk gelukt, zij het met de nodige pijn en moeite, vooral ook doordat de Boeldagcommissie en de Battumse Revue ons zo nu en dan wat toeschoven en we wel eens met een collecte goed bedacht werden”. De groep werkte zo informeel dat er weinig aan administratie en papierwerk in omging. Hilarisch is wel dat het enige schrift waarin door het groepje wat aantekeningen gemaakt waren een tijdje geleden door een jonge hond van Bertie Pelgrim verscheurd en deels opgegeten is…
Het duurt even voordat de Spitax-bus met de ouderen bij ’t Dijkhuis voorrijdt en ondertussen begint het te regenen. De Orpheus musici zoeken met hun kostbare instrumenten hun toevlucht in de hal van ’t Dijkhuis. Ondertussen vertelt Joke Bronsvoord waarom het de laatste keer is dat dit reisje gemaakt wordt en waarom haar groepje ophoudt met het organiseren van dit soort activiteiten. Joke Bronsvoord: “Je zou bijna kunnen zeggen dat ouderen niet meer oud willen zijn. Ouderen blijven, gelukkig natuurlijk, tegenwoordig veel langer zelfstandig dingen ondernemen. Daarnaast is er tegenwoordig zo veel meer keuze voor ouderen om overal aan mee te doen zoals koersbal, de maandelijkse maaltijden in het Cultuurhuus, uitjes met de Zonnebloem en het Rode Kruis enzovoorts. Dat is toch een soort concurrentie voor onze activiteiten en dat merkten we de afgelopen jaren duidelijk. In dorpen om ons heen zoals in Schalkhaar is ons soort organisatie al opgeheven en wij gaan er dus, na meer dan 70 jaar, ook mee stoppen. Het werd ook steeds moeilijker om financieel rond te komen.”
Op dat moment rijdt de Spitax-bus voor en zet Orpheus zijn eerste nummer in. De deelnemers aan het uitje vinden het prachtig en bij een swingend nummer van Orpheus maken verschillenden onder hen voorzichtige dansbewegingen. Sommigen deelnemers zijn bijna tot tranen geroerd, zulke goede herinneringen hebben ze ook aan vroeger tijden. Het was ook daarom een mooie geste van Orpheus dit laatste uitje op deze manier op te luisteren.
ONDERSCHRIFT FOTO: