Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Fanfareorkest muziekvereniging Orpheus promoveert met 86,42 punten naar de tweede divisie in Zutphen

Fanfareorkest muziekvereniging

BATHMEN/ZUTPHEN – Het fanfareorkest van muziekvereniging Orpheus onder leiding van dirigent Berjan Morsink heeft tijdens haar deelname aan het muziekconcours te Zutphen met 86,42 punten een eerste prijs en promotie naar tweede divisie behaald. De 2,5 maanden voorbereidingen met op 7 november een try-out concert in de Uutvlog in Bathmen is loon naar werken voor het 45 leden tellend orkest.

Om 12.45 uur zette de dirigent het orkest aan voor de eerste klanken van het fraaie inspeelwerk St. Florian Choral van Thomas Doss. Een mooi gedragen stuk met enkele pieken in muzikaliteit en klank, waarbij het orkest kan wennen aan de klank van de fraaie Hanzehof in Zutphen.

Het eerst te beoordelen werk was het stuk De Kwelgeest van componist Rob Goorhuis. Een bijzonder werk dat ontstaan is uit een ‘ handgemeen’ tussen twee bestuurders van een organisatie van een festival op het eiland Schiermonikoog. De solo van de kwelgeest werd zeer fraai vertolkt door Daphne Wesseling op sopraansaxofoon. Na een rustig deel in het midden werd de spanning geleidelijk opgebouwd naar een mooie apotheose aan het eind. Het stuk kreeg diverse 8,5 en 9 voor de onderdelen articulatie, ritmiek en muzikaliteit.

In Atropos van Kevin Houben begon het orkest heel sonoor te spelen, met een fraai marimbatechniek als ruggengraat. Wat volgt zijn diverse speelse omspelingen met diverse verschillende lastige maatwisselingen, met halverwege een mooie bugelsolo van Renee van den Berge en even later een solo op klokkenspel en vibrafoon van voorzitter André Olden en Geertjan Dijkerman. Het was muisstil in de zaal en het publiek en de jury genoten van dit orkest. Met een mooie opbouw naar het eind en een geweldig slot met snelheid, klank en mooie balans.

De jury complimenteert de dirigent en het orkest met de uitvoering van de gebrachte werken. Citaten zoals ‘het was zeer plezierig om naar te luisteren’, ‘mooie fanfareorkest’, ‘ precies zoals een fanfare moet klinken’ lezen we in de juryverslagen. Met 86,17  punten voor het eerste werk De Kwelgeest en 86,67 punten voor Atropos is het fanfare orkest met een gemiddelde van 86,42 punten gepromoveerd van de derde divisie naar de tweede divisie sectie Fanfare.

Voorzitter André Olden dankte na afloop in Hét Café Braakhekke haar leden en natuurlijk dirigent Berjan Morsink voor de fijne samenwerking en goede voorbereiding naar deze concoursdag. Vier jaar na zijn aanstelling is dit een mooie kroon op zijn werk aldus Olden. Berjan dankte de leden – jong en oud – voor de prettige manier waarop dit concours werd voorbereid en is trots op deze club.

Het eerstkomende concert van het fanfareorkest duurt nog even, namelijk zaterdag 2 april 2016. En intussen wordt elke dinsdagavond van 19.45 – 21.45 uur gerepeteerd in Cultuurhuus Braakhekke. Dit enthousiaste orkest kan ondanks dit mooie resultaat doorlopend leden gebruiken, zowel ‘beginners’ als ‘gevordenden’. Meer informatie vindt u op de internetsite www.orpheus-bathmen.nl