Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Fanfareorkest Orpheus Bathmen behaalt eerste prijs bij muziekconcours


Zutphen – Het fanfareorkest van Muziekvereniging Orpheus Bathmen heeft zaterdag 18 november deelgenomen aan het concours in de Hanzehof te Zutphen. Hier hebben zij een eerste prijs behaald in de tweede divisie fanfare.


Na een maandenlange voorbereiding, een repetitieweekend en twee try-outconcerten was het aan Orpheus om te laten horen waarvoor zo hard gewerkt is.
Onder leiding van dirigent Berjan Morsink werd ingespeeld met het openingswerk Perthshire Majesty van Samuel Hazo, een arrangement van K. van Giel. Hiermee konden de muzikanten wennen aan de concertzaal. Daarna werd ‘Kerkrade Variants’ van Stephen Bulla uitgevoerd. Het stuk geschreven voor de fanfare Psalm 150 uit Dinxperloo en vernoemd naar het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Drie aaneengesloten delen, levendig-langzaam-levendig, vertellen het verhaal van Dinxperloo, waar Nederlanders en Duitsers al sinds jaar en dag de grens delen. Handel en werkgelegenheid floreren over en weer. Alleen tijdens de oorlogsjaren was er sprake van een grens, aangezien de autoriteiten de gemeenschappen scheidden. Een droevig karakter en een slagwerksolo geven deze periode weer. Na de oorlog herstelt de gemoedelijke sfeer zich, wat tot uitdrukking komt in de majestueuze uitvoering van de complete psalm 150 in het slotdeel. Een stuk buiten de comfortzone van het orkest werd beoordeeld met 82,33 punten.
Daarna werd Toccata Festiva van Jan van der Roost ten gehore gebracht. Historisch gezien is de Toccata één van de eerste zelfstandige instrumentale vormen voor toetsinstrumenten. Aanvankelijk gebaseerd op improvisatie, later kreeg het meer en meer een gestructureerd karakter. Beide elementen zijn verwerkt in Toccata Festiva; enerzijds worden diverse thema’s op een vrije manier uitgewerkt, anderzijds kent het een geordende structuur. Ook hier weer snel-langzaam-snel, met markante ritmische figuren en brede melodische lijnen. Dit werd met 81,5 punten beoordeeld.

Omdat Orpheus als laatste orkest voor de middagpauze en de uitslag speelt, mocht een extra werk gespeeld worden. In afwachting van de uitslag speelde Orpheus ‘Tango’ een deel uit de suite Symphonic Dances van componist Yosuke Fukuda.
Met gemiddeld 81,92 punten en de woorden ‘wat heb je er een mooie fanfare zitten!’ kan het orkest en dirigent Berjan Morsink terugkijken op een mooie prestatie waar de leden trots op mogen zijn!

Word jij enthousiast van bovenstaande en wil je ook graag samen muziek maken? Orpheus heeft momenteel vacatures voor slagwerk en bugel. Neem contact op via www.orpheus-bathmen.nl, facebook, instagram of mail naar secretaris@orpheus-bahtmen.nl