Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Fysio Bathmen heeft oude en diepe wortels in Bathmen

Foto: M.H.M. Volkers, 1959.

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – In 1906 richtte een groep ondernemende Bathmenaren de Vereniging Groene Kruis Bathmen op. Voortrekker was daarbij de bekende huisarts Dr. Mulder. Het was het begin of soms de doorstart van voor Bathmen heel belangrijke zorginstellingen zoals de wijkverpleging, het consultatiebureau voor kleine kinderen en later ook fysiotherapie. Op 6 juni 1964 werd aan de Stationsstraat 4 plechtig het nieuwe pand voor het Groene Kruis in gebruik genomen en daar kregen die medische of paramedische voorzieningen hun zetel.Fysiotherapie stond vergeleken met nu nog in de kinderschoenen. De al veel langer bestaande heilgymnastiek was geleidelijk veranderd in de veelzijdigere fysiotherapie waarvoor er een uitstekende 4-jarige HBO-opleiding bestond.

Vanuit een bestaande praktijk begon fysiotherapeut Gerard Kraaij in het Groene Kruisgebouw aan de Stationsstraat in de jaren ‘60 geleidelijk een kleine praktijk. Parttime collega Bea Damen hielp hem toen al daarbij.

Fysiotherapie ontwikkelde zich snel, ook qua specialisaties en al gauw was er meer man/vrouw-kracht nodig in de praktijk in Bathmen. Daarom kwam fysiotherapeut Bob Nobel op 4 april 1972 erbij aan de Stationsstraat en hij kreeg het ook al snel heel druk want het belang van fysiotherapie werd steeds groter.

Bob Nobel: ,,Ik ging natuurlijk zo nodig ook patiënten bij hen thuis behandelen en vaak reed ik daarvoor op een dag wel 100 kilometer, want eerst werkten we nog in een uitgebreid werkgebied en kwam ik in Diepenheim, Markelo, Colmschate enzovoorts. Al snel moesten we ons beperken tot Bathmen, Lettele en Okkenbroek en daar kregen we het druk zat mee’’. Na enkele jaren nam Bob Nobel de praktijk over van Gerard Kraaij en breidde de praktijk zich steeds verder uit. Het pand Stationsstraat 4 werd verbouwd om meer mogelijkheden te bieden en in de loop van de dertig jaar dat Bob Nobel in de praktijk werkzaam was zijn er vele andere fysiotherapeuten werkzaam geweest. Bob Nobel: ,,Bekende namen daarbij zijn onder vele anderen Ria de la Saussaye Briët, Lia Jager, Lisette Bouwmeester en Resi Grimmelt geweest.’’ Onder de vele stagiaires die in de loop der jaren in de praktijk werkten was ook fysiotherapeut Frank van Geelen en hij was een blijvertje. In 2006 vond Bob Nobel het welletjes en nam Frank van Geelen de praktijk en later ook het pand Stationsstraat 4 over. Bob Nobel ging nog een aantal jaren door als adviseur Fysiotherapie bij Zorgverzekering Salland (nu ENO).

Onder Frank van Geelen ging de praktijk door onder de naam Fysio Bathmen en binnenkort bestaat de praktijk dus 12 ½ jaar onder die naam. Een feestje en een terugblik waard, maar vooral een vooruitblik. Frank: ,,In de fysiotherapie is steeds meer behoefte aan specialisatie. Ik had zelf vooral houding- en bewegingstherapie als specialisatie, heb daarna de specialisatie Manuele Therapie gevolgd en ben daarvoor in 2011 geslaagd.’’ Iedereen die later in de praktijk is komen werken heeft naast zijn kwalificatie als algemeen fysiotherapeut een specialisatie meegebracht. Frank: ,,Zo is Cheryl Polman binnenkort Master Fysiotherapie in de Geriatrie (ouderenzorg), heeft Leonard Dost vooral oedeemtherapie als specialiteit en hebben we ook de specialisatie Sportfysiotherapie beschikbaar. Ik ga later nog wat verder op die specialisaties in.’’