Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Gerard Stegink neemt na 20 jaar afscheid als dirigent van de Langenberger Muzikanten tijdens nieuwjaarsconcert

Gerard Stegink

BATHMEN – Op zondag 3 januari 2016 neemt ´Orpheus lid in hart en nieren´ Gerard Stegink na 20 jaar afscheid als dirigent van De Langenberger Muzikanten tijdens het nieuwjaarsconcert in Cultuurhuus Braakhekke in Bathmen. Om 11.15 uur zal Gerard nog eenmaal af tellen voor de muzikale kraker ´Die Sonne geht auf´ om later in het jaar als signaal trompettist in de kapel plaats te nemen.

In januari 1996 heeft Gerard de kapelleiding overgenomen van Dick Muileman, die hem de fijne kneepjes van de Egerländer muziek heeft bijgebracht. Destijds was Gerard manager van de kapel en speelde hij de signaal trompet. Veel is er nadien veranderd in de kapel (verjonging), in het muziekrepertoire (naar meer moderne Böhmische werken) en in de soort optredens (meer op kermissen, tehuizen en concoursen). Nieuwe componisten met een eigen kapel en een eigen sound presenteerden prachtige muziek, die uiteindelijk – op advies van Gerard – ook op de lessenaar van De Langenberger Muzikanten belandden. Het niveau van deze werken was over het algemeen hoger, dan dat van de traditionele Egerländer muziek van Ernst Mosch.

Zodoende groeide ook geleidelijk het niveau van de kapel. Wat volgde waren de deelnames aan muziekconcoursen voor blaaskapellen, veelal in het Groningse Muntendam. Hoogtepunt was de deelname op 4 november 2012, waar de Langenberger Muzikanten met maar liefst 91,61 een eerste prijs met onderscheiding en promotie naar de Topklasse behaalden. Het is voor kapelleider Gerard Stegink steeds weer een uitdaging om de beschikbare muzikanten met verschillende muzikale niveaus bij elkaar te brengen en een mooi eindresultaat te kunnen neerzetten. Kortom de promotie was een geweldig succes voor orkest en kapelleider Gerard Stegink.

Op 3 januari zal Gerard nog eenmaal het gehele nieuwjaarsconcert voor zijn rekening nemen als dirigent/kapelmeester. De sollicitatieprocedure voor een nieuwe dirigent is inmiddels opgestart en het bestuur hoopt in de eerste maanden van 2016 een nieuwe dirigent aan te kunnen stellen.

Het bestuur van Orpheus, het management van de kapel maar ook met name de muzikanten danken Gerard voor 20 fijne jaren van samen muziek maken, plezier beleven tijdens de vele optredens en repetities en de gezellige ontspannen sfeer waarin gewerkt werd. En vanaf 2016 zal Gerard als signaaltrompettist in de kapel dan ook prima op zijn plek zitten.

Het concert wordt daarom een speciale versie met diverse verrassingen voor kapel, dirigent en publiek. Het concert begint om 11.15 uur en de zaal is open om 10.45 uur. De bezoekers worden aangeraden om op tijd naar Braakhekke te komen vanwege de te verwachten grote belangstelling.  Het speelt zich af in de Heeren van Dorthzaal van Cultuurhuus Braakhekke aan de Schoolstraat 6a in Bathmen. De entree is gratis.

Voor meer informatie over het concert en/of De Langenberger Muzikanten kunt u terecht bij Leonie Stegink, tel. 06-46478185 of stuur een e-mail naar kapel@orpheus-bathmen.nl