Geschiedenis van de Japanse architectuur
BBKK-lezing door drs. Max Put, kunsthistoricus
BATHMEN – Max Put presenteert op maandag 14 januari 2019 een overzicht van de Japanse architectuur, het eerste niet westerse land, dat een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van het 20e -eeuwse modernisme.
In de derde eeuw verrezen er enorme grafheuvels voor de keizerlijke familie. Tijdens het boeddhisme in de zesde eeuw verschenen er tempelcomplexen, in Chinese stijl, maar al spoedig met Japanse kenmerken. Boeddhistische tempels bleven echter belangrijk.
De keizerlijke hof-elite liet in Kyoto fraaie villa’s en tuinen aanleggen. In de 17e eeuw groeide de nieuwe hoofdstad Edo uit tot een metropool, echter nog geheel uit hout.
Dit veranderde na 1854, toen Japan zich openstelde voor de rest van de wereld. Er verschenen treinstations, banken, musea en ministeries, gebouwd van nieuwe materialen als steen, staal, baksteen en later beton. De WOII bracht grote schade toe aan de Japanse architectuur, die zichzelf in de vijftiger jaren van de vorige eeuw opnieuw uitvond, met Westerse architecten als Le Corbusier en Frank Lloyd Wright als voorbeeld.
Versmolten met de eigen traditie ontstond het Japans modernisme.
Cultuurhuus Braakhekke Bathmen, aanvang 20.00 uur. Entree € 7,00 p.p. BBKK-leden gratis.