Geslaagde netwerkavond ‘Langer zelfstandig thuis wonen’
Bathmen – Woensdagavond 2 oktober was Braakhekke gevuld met afvaardigingen van vele verenigingen uit Bathmen, Okkenbroek en Lettele. Thema(vraag) van deze avond was: ‘Hoe kunnen ouderen in onze kernen langer zelfstandig thuis wonen?’ Een vraag die noodzaak uitspreekt, want met de huidige ontwikkelingen binnen de zorgsector is het niet de vraag òf men langer zelfstandig thuis moet wonen, maar vooral hòe dat te realiseren.
De avond werd geopend door stadstroubadour Jonneke. Zij zong een pakkend lied. Daarna gaven Jackie van Beek (directeur-bestuurder ’t Dijkhuis) en Marion Verhey (projectleider ‘Langer Thuis’) direct concrete inhoud aan het thema van deze avond. De toehoorders werden aan het denken gezet door vragen als ‘Hoe ziet jouw toekomst als oudere eruit en wie zorgt er dan voor jou?’ En ook, ‘Wie zorgt er voor dat jij tocht kunt genieten van het leven als je een oudere bent?’
Deze vragen zijn niet nieuw. Generaties voor ons dachten ook al na over het welzijn van en de zorg voor de oudere medemens. De dames van LUS (Ladies Uut Salland) lieten het publiek op ludieke wijze zien en horen hoe verschillende generaties om gingen met vraagstukken uit het leven. Een verfrissende afwisseling gedurende deze avond.
Gelukkig zal er altijd gezondheidszorg beschikbaar zijn en blijven in Nederland maar zal er voldoende zorg zijn voor ouderen en is deze zorg voor hen ook toegankelijk? Immers, het aantal ouderen neemt toe en het gezondheidszorgbudget kan niet blijven groeien. Mensen zullen dus, zoveel als maar enigszins mogelijk is, langer thuis moeten blijven wonen.
Een ieder moet zich hiervan bewust worden en zijn en moeten nadenken over wat we hier samen aan kunnen bijdragen.
Daarom is het van belang dat we met elkaar een informeel circuit voor welzijn en zorg gaan opbouwen. Een gunstige factor is het al aanwezige noaberschap in Bathmen, Lettele en Okkenbroek. Er wordt al goed naar elkaar omgezien! Een groot goed! Maar misschien is het nu nog te veel los zand? En kan het nog beter, nog effectiever?
En hiermee kwam men tot de kern van de avond; hoe kunnen we als gemeenschap dit informele circuit van welzijn en zorg bewerkstelligen en houden we verbinding met diegene die eenzaam is of mogelijk ondersteuning nodig heeft?
Onder leiding van Robert Lentelink (opbouwwerker buitengebieden gemeente Deventer) en Gert Wijnstok (dominee Dorpskerk Bathmen-Okkenbroek) ging men aan de slag met vragen via een Mentimeter. Dit is een digitaal systeem waarbij antwoorden via de telefoon worden gegeven en direct zichtbaar zijn op een scherm.
Belangrijkste doel van deze avond was het creëren van bewustwording over de komende veranderingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg en hoe verbinding te maken (en te houden) met de ouderen in onze dorpen. De eerste en heel belangrijke stap is het delen van dit verhaal.
En vervolgens binnen ieders vereniging en/of organisatie nadenken over de stappen die hierin genomen kunnen worden en welke rollen hierbij opgepakt moeten worden. Dus concreet: “Wat ga jij of jouw vereniging vanaf morgen anders doen?”
Voor dorpsondersteuner Géke Veldwachter en Robert Lentelink wordt dit thema heel belangrijk komend jaar.
Jonneke sloot de avond af met wederom een lied maar nu met een tekst over de inhoud van de avond. Een nooit eerder gehoord en gezongen lied dus. Dit lied zal in het komende jaar verder uitgewerkt worden, in tekst, muziek en beelden, zodat het verhaal en daarmee het belang van deze boodschap krachtig herhaald kan worden!