Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Graffiti-kunstenaar Gilbert gaat workshops graffiti geven op de Bathmense Kunstmarkt


Door Evert van de Weg

Bathmen – Als ik Gilbert van ‘Graffiti for You’ uit Zwolle bel, is hij bezig in Winschoten workshops in het maken van graffiti te geven. Gilbert: “Sinds 2006 ben ik professioneel begonnen met graffiti spuiten, maar eigenlijk was ik lang daarvoor ook al bezig overal op te tekenen en te kliederen met allerlei stiften. In 2011 hebben we Graffiti for You opgericht en sindsdien doe ik de meest uiteenlopende graffiti-projecten, voor scholen, bedrijven, allerlei instellingen maar ook voor gemeenten en particulieren. Ik vind het heel leuk om op 2 september naar de Bathmense Kunstmarkt te komen om daar workshops te geven.”


Een tijdlang stond graffiti in een wat minder goed daglicht omdat er op een verkeerde manier gebruik van werd gemaakt. Gilbert: “In de 17 jaar dat ik er nu professioneel mee bezig ben is het beeld nogal veranderd. Werd graffiti eerder nogal eens als illegaal gezien omdat er dingen bewust mee werden beklad en daardoor schade toegebracht werd, tegenwoordig is dat beeld gekanteld. Veel gemeenten benaderen mij nu om een muurschildering te maken, een tijdelijke schutting te versieren of iets dergelijks.
En bedrijven, scholen en andere groepen zien het samen mooie graffiti’s maken als een fijne vorm van teambuilding met een mooi resultaat.”
Gilbert verwijst zelfs naar de Romeinen, want in Rome en Pompeï zijn eeuwenoude muurschilderingen gevonden. Gilbert: “Het woord graffiti komt dan ook van het Romeinse gravitos dat krassen betekent. Er zit kennelijk in de mens een behoefte om iets van zichzelf op een muur of een papier achter te laten. Soms zie je zelfs op een vieze auto de naam van iemand in het stof gekrast.”
Op de Bathmense Kunstmarkt van 2 september komt Gilbert drie keer een workshop ‘Graffiti maken’ geven voor jongelui tussen de 8 en 14 jaar. Gilbert: “In principe geef ik graffiti workshops voor mensen van 8 tot 88 jaar, maar hier willen we ons speciaal op de jongelui richten. Ik geef die dag een workshop om 10.00 uur, om 11.00 uur en om 12.00 uur. Daaraan kunnen elke keer 15 jongens en meisjes aan meedoen die dan hun eigen werkstuk maken. Ze kunnen zelfs een prijs winnen als ze het mooiste werkstuk van de dag maken!”
Er is al heel wat belangstelling voor de workshops, maar er zijn nog plekken beschikbaar. Aanmelden kan nog via het inschrijfformulier dat op de BBKK Kunstmarkt website te vinden is, www.bbkk.nl/kunstmarkt.
Graag naam en leeftijd vermelden; de deelname is nog gratis ook! Alvast veel plezier met het maken van je kunstwerk!