Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Gratis Goud Festival

bezoekt Bathmen

gratis-goud-festival

door Astrid Klein Oonk.

BATHMEN – Op 7 december 2016, de Nationale dag van de Vrijwilliger, is in Deventer het Gratis Goud Festival gehouden. Vrijwilligers en actieve bewoners, beleidsmedewerkers, politici, vrijwilligerscoördinatoren, sociaal werkers uit heel het land bezochten dit festival. Ze gingen op ontdekkingstocht langs succesvolle en goed georganiseerde vrijwilligersinitiatieven om te onderzoeken waarom vrijwilligers goud waard zijn, welke rol zij spelen, wie en wat daarvoor zorgt en met welke vragen en dilemma’s zij kampen?

In het kader hiervan bezocht één van de groepen Cultuurhuus Braakhekke. Het Bathmens ContactTeam was gevraagd daar de festivalgangers te informeren over het ware verhaal achter vrijwillige inzet bij een uniek vrijwilligersproject in Bathmen. Tijdens de voorbereiding hiervan was het onmogelijk om één uniek project te kiezen. Bathmen heeft meerder unieke projecten waarmee ze zich op de kaart zet. Want Bathmen bruist door zijn vrijwillige inzet, omdat men bereid is om de handen uit de mouwen te steken en elkaar te helpen. Jong en oud doet in Bathmen vrijwilligerswerk. Daarom is ervoor gekozen om een presentatie van meerdere projecten, die van grote waarde zijn voor de leefbaarheid in ons dorp en vaak ook als voorbeeld dienen voor andere gemeenten, te geven.

Bij binnenkomst kregen de bezoekers een samenvatting te zien van de film van Bathmen Spant de Kroon. Barend Breukink vertelde hoe het gelukt was zoveel vrijwilligers in de benen te krijgen om dit geweldige vierdaagse evenement op poten te zetten. Dagvoorzitter Astrid Klein Oonk praatte de presentaties aan elkaar en informeerde de gasten  over de Vrouwen van Nu, de grootste vrouwenvereniging van Nederland, de jaarlijkse fietstocht die Bathmen Promotie samen met de Boerendansers op Hemelvaartsdag verzorgt, de kunstmarkt van de Bathmense Beeldende Kunst Kring, die ieder jaar een kwalitatief beter aanbod van kunst ten toon stelt en het vijfjaarlijkse Openluchtspel. Daarnaast legde zij uit hoe het Bathmens ContactTeam mensen met een hulpvraag, waarmee ze niet bij een reguliere instantie of vrijwilligersorganisatie terecht kunnen, koppelt aan vrijwilligers uit ons dorp die wat voor een ander willen doen.

De jeugd in Bathmen werd vertegenwoordigd door PJB voorzitster Sandra Willemink, want ook de PJB is uniek. Waar in andere steden hangjeugd gestimuleerd moet worden actief te worden, steken hier de jongeren de handen uit de mouwen bij het ophalen van oude spullen om zo geld te genereren ten behoeve van andere vrijwilligersinitiatieven in Bathmen. Het filmpje over de opening van de Boeldag, gemaakt door Otto Westra, zorgde voor grote hilariteit.

Jolanda Rensman van het Infopunt hield een presentatie over alle vrijwilligersactiviteiten in het Cultuurhuus, waarbij de nadruk lag op het Infopunt en het Repair Café, dat bij de opening het duizendste Repair Café van de wereld bleek te zijn. Tot slot liet Cora Mossel, voorzitter van de Belangen Vereniging Bathmen, de Gouden Decibel bokaal zien, die zij hadden behaald met hun project voor vermindering van geluidsoverlast en fijnstof als gevolg van de geplande verbreding van de A1. Vol trots vertelde zij hoe de BVB meerdere keren met succes in verweer is gekomen tegen plannen van de regering en dat zij daardoor nu volwaardige gesprekspartner zijn geworden bij de gemeente en het rijk.

De presentaties werd afgesloten met een filmpje van het lied Vrijwilligerswark van de Battumse Revue. In het refrein hiervan wordt gezongen: “Met elkaar en samen staan we sterk. Medemens en maatschappij, dat is het hoogste doel van vrijwilligerswerk.” En dat is waar, want in Bathmen wordt vrijwilligerswerk niet uit wederkerigheid (ter behoud van een uitkering) gedaan, maar uit betrokkenheid.

De bezoekers van het Gratis Goud Festival waren onder de indruk van de betrokkenheid van onze dorpsgenoten en wat er allemaal voor elkaar gekregen wordt in ons dorp. Ze vonden Bathmen een voorbeeld voor de rest van Nederland.

 

ONDERSCHRIFT FOTO:

De bezoekers van het Gratis Goud Festival. (Foto: Otto Westra.)