Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Handbalkeepster Tess Jansen uit Bathmen Europees Kampioen Beach

Door Steven Meijerhof

Bathmen – Afgelopen zondag 2 juli is in Izmir (Turkije) Tess Jansen samen met haar Nederlands Handbalbeachteam onder 17 Europees kampioen geworden. In de voorrondes tegen Kroatië, Tsjechië, Frankrijk en Duitsland bleek al dat het Nederlands team een geduchte tegenstander was. De laatste wedstrijd in de poulefase tegen Duitsland was tot de laatste seconde spannend. Met een stand van 28-28 en nog 1 seconde te spelen wisten de meiden nog net op tijd op goal te schieten waar een doelpunt uit voort kwam. Alle wedstrijden werden gewonnen mede ook door goed keeperswerk van Tess Jansen.

Ze gingen door naar de kwartfinale waar Oekraïne de volgende tegenstander was. Na twee sets was het 1-1 en moest de wedstrijd beslist worden met shoot-outs. Nederland wist alle shoot-outs te benutten en Oekraïne had in de beslissende fase de zenuwen niet onder controle en verloor met 1 doelpunt verschil. Nederland kon zich gaan opmaken voor de halve finale tegen Zweden. Vanaf het beginsignaal was Nederland scherp en had Tess Jansen direct twee knappe reddingen in huis.
Ook speelster Esmee Stege was flink op dreef. Beide sets werden overtuigend gewonnen (22-14 en 15-8) en de finale was een feit.
In 2022 werd hetzelfde team (onder 16) derde op het Europese Kampioenschap. De finale tegen Hongarije werd een zinderende wedstrijd voor beide teams. Ze waren zeer aan elkaar gewaagd en de 1e set werd door Hongarije gewonnen met 20-22. De tweede set herpakte Oranje zich en kwamen direct op voorsprong en gaven deze ook niet meer uit handen, uitslag 25-20. De shoot-outs moesten de beslissing brengen wie Europees kampioen zou worden. Hier was een heldenrol voor Esmee Stege en voor Nienke Slippens weggelegd. Beiden waren koelbloedig waardoor Nederland uiteindelijk won met 15-13 en zich kroonde tot Europees Kampioen.

Tess Jansen was jarenlang lid van ABS-Handbal in Bathmen. Daar was ze in de zaalcompetitie al keepster en vanaf 2013, toen de beachvelden waren gerealiseerd, ook keepster bij het beachhandbal. Om haar talent verder uit te bouwen ging ze naar de Handbalschool in Raalte waar ze vier dagen per week de zaalkeeperstraining bijwoonde. De bondscoach van meisjes Beachhandbal, Tim Bloemen, zag haar talent en nam haar op in de selectie. Vanaf februari 2022 trainde Tess twee keer per week buiten op de beachvelden.

In juli 2022 mocht ze meedoen aan het Europees Kampioenschap onder 16. Toen werden de Oranje meisjes derde. Dit jaar werd er nog vaker en langer getraind op de beachvelden wat resulteerde in een goed op elkaar ingespeeld team. Daardoor werd de Europese titel mee naar huis genomen. Nu neemt Tess even wat meer rust en stort zich op haar studie. In september gaat ze weer volop meetrainen bij Kwiek A1 en hoopt op een mooie handbal keepers toekomst. Misschien de opvolgster van Tess Wester?