Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Hardleers

Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN-OKKENBROEK – In 1905 sprak de filosoof George Santayana de wijze woorden dat “Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd ze te herhalen.”Nu heeft de Kerk een hele lange geschiedenis. Een geschiedenis met – helaas – ook heel veel fouten. Eigenlijk kan er niet zo gek veel meer gebeuren of de Kerk heeft er ervaring mee. Zo ging de welvaart van de Kerk soms ten koste van de zorg voor de minderbedeelden. En min of meer onder de noemer ‘eigen kerkvolk eerst’ werden in de oorlog christenen wel geholpen maar ‘andersgelovigen’ soms niet. Mensen vervolgen – of erger – omdat ze iets anders geloven, boeken verbieden of verbranden: het is in de kerkgeschiedenis niet onbekend.

Maar wat de Kerk door al deze schade en schande wel heeft geleerd, is dat het niet werkt -integendeel: het slaat keihard negatief terug, is het niet op hetzelfde moment dan wel jaren later, soms eeuwenlang. De kerkgeschiedenis leert dat er nog nooit iets goeds voort is gekomen uit geloofsvervolging of geloofsdiscriminatie en als één ‘club’ dat kan weten dan is dat de Kerk wel.

Dankzij die lange geschiedenis weet de Kerk ook als bijna geen ander dat de prijs van verkeerde keuzes niet altijd wordt betaald door degenen die die keuzes hebben gemaakt. Die prijs wordt dan betaald door navolgende generaties – soms eeuwenlang.

Grote problemen los je niet op met één A4tje en ook niet door ze te verzwijgen. En met praten alleen kom je er ook niet. Oordelen blijkt ook niet te helpen. De eeuwenlange ervaring leert dat oplossingen beginnen met serieus luisteren naar de ander.

(En niet alleen op zondag, vanaf 10.00 uur in de Battumse kerk – maar weet je wel:kom!)