Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Heeee! Energiecafé!!

Foto: Gerard Huisman en Henk Visser staan Poul Landman, de eerste bezoeker van het energiecafé te woord.

Door Noaber Energie
BATHMEN – In de foyer van Cultuurhuus Braakhekke is op 30 april 2022 het Bathmense Energiecafé van start gegaan. Om de twee weken opent Braakhekke op zaterdagmorgen om 10.00 uur haar deuren voor Bathmenaren met vragen over de energietransitie.


Want zeg nou zelf: veel bewoners van ons mooie dorp willen best verduurzamen, maar de vragen zijn legio: Waar moet je beginnen? En haal ik de investering er wel uit gezien mijn leeftijd? En wat heeft de meeste impact voor verduurzaming? En zijn er subsidieregelingen die me kunnen helpen? Of zijn er misschien mogelijkheden om mijn investeringen te financieren?
Wie zich herkent in die vragen zou dat café toch eens moeten bezoeken. De sfeer is informeel: koffie staat klaar (gratis) en twee energie-coaches en/of bestuursleden van Noaber Energie staan klaar om met u mee te denken (ook gratis).
Henk Visser, een van de energiecoaches, legt uit: “Soms zijn de vragen heel specifiek: “heeft het enig effect als ik mijn oude vriezer vervang door een nieuwe” of “ik betaal me blauw aan gas, wat kan ik doen om dat minder te maken?” Soms zijn de vragen algemener: “Wat kan ik het beste doen om een bijdrage te leveren aan verduurzaming van Bathmen?” of “welke subsidieregelingen kan ik gebruiken voor verduurzaming?” . We kunnen in een oriënterend gesprek vaak al aangeven waar de mogelijkheden liggen. Soms kunnen we alleen goede adviezen geven als we het huis bezocht en doorgemeten hebben. Daarvoor hebben we o.a. een infrarood-thermometer en warmte-camera om zo de “warmtelekken” in het huis te kunnen opsporen.”
Gerard Huisman vult aan: “we hebben niet altijd direct een antwoord voorhanden. Als beginnende coöperatie heeft Noaber-Energie al de nodige ervaring met installatie van zonnepanelen en ook zijn ze druk met de productie van biogas uit koemest. We begrijpen echter heel goed dat we de burger ook moeten helpen met verduurzaming thuis. Als we het antwoord niet weten hebben we een goed netwerk van deskundigen die ons kunnen helpen.”
Arno Scholten, een van de kartrekkers van het energiecafé, vertelt dat elders ook al energiecafés bestaan. Onze buren in Heeten hebben al enige jaren ervaring. Daar loopt het, na een rustige start, nu vaak storm in het energiecafé! Ook wij in Bathmen rekenen erop dat de bewoners van ons dorp geleidelijk aan de mogelijkheden van het energiecafé gaan ontdekken. De start was veelbelovend: al direct op de eerste dag waren er vijf adviesgesprekken met nu al minstens één concrete en positieve actie.
In de Bathmense krant zullen in de komende maanden regelmatig kleine advertenties geplaatst worden om de komende energiecafés aan te kondigen. Hou dat in de gaten!
De nu bekende data zijn zaterdag 14 mei, 28 mei, 11 juni, en woensdag 29 juni. Meer info? Zie ook https://noaber-energie.nl/
Welkom!