Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Herenigd met Bathmen

BATHMEN – De Oudheidkundige Kring Bathmen presenteert op 31 mei 2017 een nieuw boek: ‘Herenigd met Bathmen: Struikelstenen herinneren aan 14 slachtoffers Tweede Wereldoorlog’. Het boek is geschreven door G.J. Gervedink Nijhuis en bevat de levensverhalen van 14 mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun vertrouwde Bathmen werden verdreven. De elf Joodse mensen (vier families Polak) waren voor de oorlog volledig opgenomen in de Bathmense gemeenschap, maar werden in 1943 gedeporteerd en vermoord. Hoe leefden ze in Bathmen voordat hen geleidelijk alle vrijheden werden ontnomen? Hoe kwamen ze in vernietigingskamp Sobibor of Auschwitz terecht?

De drie andere slachtoffers zijn de heren Breunese, Horseling en Witholt. Bij de distributiedienst zetten ze hun leven op het spel door onderduikers te voorzien van distributie-stamkaarten en -bonnen. Ze werden verraden en stierven in concentratiekampen Sachsenhausen en Gross-Rosen. Wat ging er aan het verraad vooraf en wat gebeurde er daarna?

Op basis van gedegen archiefonderzoek worden hun levensverhalen zo compleet mogelijk beschreven en met documenten onderbouwd, met daarbij veel foto’s uit familiearchieven van de slachtoffers. In het boek ook een foto-impressie van de bijeenkomst met nabestaanden en belangstellenden en het plaatsen van de Struikelstenen door Gunter Demnig op 5 december 2016. Door de Struikelstenen zijn de slachtoffers weer herenigd met Bathmen.

 

U wordt van harte uitgenodigd voor deze boekpresentatie op 31 mei om 19:30 uur in Cultuurhuus Braakhekke. Na afloop start de verkoop. Na deze avond is het boek verkrijgbaar bij het Infopunt Bathmen in Cultuurhuus Braakhekke, Boekhandel De Negro en te bestellen bij de OKB (secretariaat@okbbathmen.nl). De verkoopprijs is € 15. Leden van de OKB krijgen korting bij inlevering van de tegoedbon bij het Infopunt.

 

‘Herenigd met Bathmen’ bevat 128 pagina’s in full colour met hard kaft.

ISBN: 978-94-6328-146-1. Uitgave: Oudheidkundige Kring Bathmen.