Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Hete hoofden, koude harten

Protestantse Gemeente Bathmen

BATHMEN – Een van de grootste voordelen van de kerk is misschien wel dat de kerk al héééél lang bestaat. Die hele lange kerkgeschiedenis heeft iets weg van een voorbeeldenboek. Voorbeelden van hoe het wél moet. En vooral ook heel veel voorbeelden van hoe het niet moet: de kerk heeft in al die eeuwen heel wat keertjes de plank flink misgeslagen. Daar zitten ook fouten bij waarvan je je afvraagt hoe ‘ze’ ooit zo stom konden zijn geweest. Dat is één ding. Een ander ding is dat het nog veel stommer is wanneer van die fouten in het verleden niets wordt geleerd. Want dan begaat men vroeg of laat weer precies dezelfde fouten.Ieder mens kan op de klompen aanvoelen dat in het verleden niet altijd even goed is omgegaan met mensen die anders waren. Ze zagen er anders uit. Ze deden anders. Ze aten anders. Ze geloofden iets anders. Ze praatten anders. Ze waren van de andere, ‘verkeerde’ kant. Ze waren vreemd. En dus werden ze anders behandeld. Ze hadden andere rechten. Andere plichten. Ze werden gediscrimineerd, achtergesteld, strenger gestraft en soms vermoord. En daar hebben we nu spijt van.

Soms zijn er van die momenten waarop je denkt dat wij ervoor op moeten passen niet weer dezelfde fouten te maken – zodat onze achterkleinkinderen zich niet voor ons hoeven te schamen en zij spijt moeten betuigen voor hetgeen wij hebben gedaan.

Komende zondag begint de viering in de Battumse Dorpskerk zoals gewoonlijk om 10.00 uur. Iedereen – werkelijk iedereen is van harte wel:kom!