Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

“Hoe meer je praat,

hoe minder je zegt”

Protestantse Gemeente Bathmen

BATHMEN – Sinds 2002 bestaan er in Nederland officiële ‘stiltegebieden’. In een stiltegebied zijn alleen geluiden toegestaan die bij het gebied horen. Die stiltegebieden voorzien in de behoefte van mensen aan plekken waar nog rust heeft. Stille groene gebieden kunnen mensen helpen om te herstellen van stress.Betekent zo’n stiltegebied nu dat daarbuiten alleen maar lawaai is? Daar heeft het wel alle schijn van. Overal om ons heen wordt ons ‘gehoorapparaat’ geprikkeld door het geluid van apparaten, de geluiden van de straat en ga zo maar door. Misschien maken mensen zelf nog wel het meeste lawaai: radio en tv zijn eigenlijk niets anders dan grote roeptoeters van alsmaar pratende mensen. Want naar stilte luistert niemand (– daarom was de stilte van maar liefst 10 seconden in het lied van Douwe Bob ook zo moedig…). Vaak wordt er niet alleen veel gepraat maar het lijkt wel alsof er ook steeds harder wordt gepraat – soms op het schreeuwen af.

De behoefte aan stilte is een gevolg van al het lawaai. Misschien zouden we als gevolg van het vele praten de behoefte moeten wekken om meer te luisteren. Het zo zou maar ‘ns kunnen dat de wereld daar beter van wordt.

De kerk is vanouds een stilteplek. Het is een plek waar je een Stem kunt horen die onder het lawaai bedolven is geraakt. Vandaar dat de kerk ook een luisterplek is. Wie de stilte zoekt, vindt wat is verloren – misschien wel tijdens een ‘luisteroefening’ op zondagochtend om 10.00 uur in Dorpskerk van Bathmen. Wel:kom!