Huisarts Fokke Meima:
“Ik kijk terug op een fijne tijd in Bathmen”

Op 1 januari 2017 stopt Fokke Meima als huisarts in Bathmen. (Foto: Otto Westra.)
Door Evert van de Weg.
BATHMEN – Op 1 januari aanstaande houdt Fokke Meima er als huisarts in Bathmen echt mee op. Hij heeft er nooit berouw van gekregen dat hij met zijn vrouw Elsbeth Wubbe, ook huisarts, in 1995 naar Bathmen is gekomen om samen de vacature ontstaan door het afscheid van huisarts Itjeshorst op te vullen. Al heel snel voelden ze zich thuis in Bathmen.
Fokke Meima: “Dokter Itjeshorst, een echte warme huisarts, wijdde ons op een heel prettige wijze in. We hebben even getwijfeld of we wel in Bathmen zelf moesten gaan wonen om te vermijden dat ons bij het afrekenen in de supermarkt gevraagd zou worden naar de uitslag van die scan van vorige week, maar dat duurde maar heel even. We zijn in Bathmen gaan wonen, we zijn volledig herkenbaar in het telefoonboek gaan staan en in al die 20 jaar dat we hier werken is het maar twee keer gebeurd dat een patiënt ons bij vergissing ’s avonds thuis belde met een medische vraag. Een goed bewijs hoe Bathmen en Salland ons bevallen is, is dat we weliswaar binnenkort gaan verhuizen, maar wel in Bathmen blijven.”
De naam Fokke Meima wekt de associatie met een puur Friese afkomst maar dat blijkt anders te zijn. Fokke Meima: “De naam Fokke is weliswaar Fries, maar Meima is echt Gronings. Mijn opa werd weliswaar geboren in Baflo, maar als onderwijzer verhuisde hij naar de provincie Utrecht en daar ben ik ook geboren. Toen ik enkele jaren geleden met een broer van mijn vader een nostalgische trip naar Baflo maakte en het grootouderlijk huis bezocht, merkte ik hoe vaak de naam Meima daar nog voorkomt.”
De jonge Meima had echter al vroeg plannen de wereld in te trekken: “Ik wilde van kinds af aan al huisarts worden, maar eerst wilde ik in Afrika werken. Daarom ben ik na mijn artsexamen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de huisartsenopleiding gaan volgen met assistent-schappen die voor Afrika nodig zouden zijn. Tijdens die opleiding kwam ik mijn latere vrouw Elsbeth tegen en toen nam mijn leven ineens een heel andere wending, zoals je zult begrijpen…Wij moesten bedenken hoe we met elkaar verder gingen en hoe we onze carrières op elkaar zouden kunnen afstemmen. Dat heft even tijd gekost maar uiteindelijk zijn we samen in 1980 naar Ghana vertrokken. Het artsenechtpaar Trompetter, allebei vele jaren in Diepenveen huisarts geweest, had ons die tip gegeven, want zij waren ons voorgegaan.”
Fokke Meima zou een dik boek kunnen schrijven over al hun belevenissen daar, maar beperkt zich nu tot de grote lijnen: “Toen wij er kwamen begin 80’er jaren was er een economische crisis in Afrika en troffen wij extreme armoede aan en was de politieke situatie instabiel. De gezondheidszorg was nog slecht ontwikkeld en zelfs primitief te noemen. Later is de politieke en economische situatie sterk verbeterd en is Ghana zelfs een beetje een voorbeeldland geworden. Toen wij er aankwamen was er eigenlijk weinig anders aan eten dan wat voedselhulp van de Verenigde Naties. Wij aten zelf ook ’s morgens gekookte rijst, ’s middags gekookte rijst en ’s avonds gekookte rijst met een groen blaadje. Wij waren dan ook beiden erg slank geworden na enkele jaren. Aan de andere kant is de cultuur zo gastvrij, dat als er twee eieren in ons dorp waren, wij één ei daarvan meekregen.”
Fokke Meima werkte in een ziekenhuis en als districtsarts, maar speelde ook een rol in de tuberculosebestrijding in Ghana. Fokke Meima: “Toen we 11 jaar geleden nog eens terug gingen stelden we wel vast dat de gezondheidszorg zich sterk ontwikkeld heeft daar.”
Omdat Fokke Meima en zijn vrouw Elsbeth Wubbe zich hadden voorgenomen op tijd naar Nederland terug te keren om daar samen een huisartsenpraktijk te gaan runnen, kwamen ze na wat zoekwerk in Bathmen terecht. Fokke Meima: “De tip naar Bathmen te komen kwam weer van de familie Trompetter. We moesten daar alleen wel beginnen in een tijdelijke huisvesting aan de Enklaan, maar dat duurde 8 jaar door allerlei oorzaken. Maar niemand van de patiënten heeft daar ooit over geklaagd. Na de nodige complicaties, ook nog een faillissement van de bouwer, konden we eindelijk in ons pand aan de Looweg terecht. Aannemer Jan Kerkdijk heeft ons toen overigens erg goed uit de brand geholpen en ik ben blij dat we zijn steun toen een klein beetje hebben kunnen belonen doordat hij de grootscheepse recente verbouwing bij ons heeft kunnen doen.”
Die verbouwing was nodig geworden door de associatie met de huisartsenpraktijk van de huisartsen Penninga en Ettema.
Fokke Meima: “Ik heb alle vertrouwen in de nieuwe club”
Fokke Meima kijkt met voldoening terug op de 20 jaar als huisarts in Bathmen: “Ik heb heel veel mooie momenten gehad in Bathmen. Eén ervaring staat me nog helder voor de geest. In alle vroegte had ik buiten het dorp geholpen bij de geboorte van een gezonde baby en toen ik naar buiten keek ging de zon net op boven de nevels over het land. Dat vergeet ik nooit meer. Het was natuurlijk ook bijzonder met Elsbeth samen te werken, je kent elkaar zo goed dat we nauwelijks woorden nodig hadden in ons werk. Toen huisarts Kristel Pahlplatz haar opvolgde heb ik daar ook heel fijn mee samengewerkt. Dit jaar is de samenvoeging met de andere huisartsenpraktijk heel goed verlopen. Het klikt echt en dat moet ook, je moet elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Ook met de nieuwe medewerkers eromheen zoals doktersassistentes werkt het prima. Als we soms ’s morgens even samen aan de koffie zitten zeg ik wel eens: “Zo, het gezin zit weer samen aan de koffie, zo’n familiegevoel is er”. Fokke Meima is absoluut niet bang na 1 januari in een zwart gat te vallen: “Mijn registratie als arts is net voor de komende 5 jaar verlengd en in dat verband weten ze me vast nog wel eens te vinden. Daarnaast blijf na 1 januari nog even bezig met mijn specialiteit diabeteszorg, die ik als coördinator voor Salland uitoefen. Ik kan nu ook meer tijd aan mijn grote hobby, het bespelen van de hobo, besteden en het helpen organiseren van mooie concerten in de Dorpskerk als voorzitter van de Muziekkring Bathmen. Maar ik wil vooral ook tijd inruimen om met Elsbeth leuke dingen te doen, zoals wandelvakanties, fietstochten en zelf actiever weer sport te gaan beoefenen, want dat kwam er met zo’n drukke, maar o zo leuke baan veel te weinig van.”
Fysiotherapeuten Frank van Geelen en Leonard Dost: “Fijne samenwerking met Fokke Meima”
Frank van Geelen en Leonard Dost van Fysio Bathmen hebben veel met Fokke Meima samengewerkt. Frank: “Fokke is altijd makkelijk benaderbaar geweest voor overleg of een praatje. Apart was dat hij na een spoedgeval met één van de patiënten die met zijn fiets naar de fysiotherapiepraktijk was komen fietsen de patiënt gerust stelde, de fiets in zijn bestelauto laadde en de fiets naar het huis van de patiënt bracht.”
Leonard Dost: “Hij was zijn tijd vooruit in het digitaal communiceren met ons en patiënten. Hij is soms sneller dan het licht, zo snel krijg je een reactie van hem. Maar goed, dat is dan ook het adagium van ons fysiotherapeuten: ‘Blijf in beweging, zowel met je lichaam als met je hersenen’ en dat is zeker op Fokke van toepassing.”
Frank van Geelen: “Fokke is ook altijd bereikbaar voor overleg; of hij nu aan het wandelen is met zijn vrouw op de Veluwe of op vakantie in Frankrijk, hij neemt toch even de tijd om te luisteren en te reageren. (Had hij ons zijn mobiele nummer ook maar niet moeten geven……..”)