Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Indrukwekkend concert van Muziekvereniging Orpheus en ‘HetKoor’

BATHMEN – Afgelopen weekend was de Dorpskerk van Bathmen omgetoverd tot een prachtige concertzaal. Het fanfareorkest van Muziekvereniging Orpheus heeft in samenwerking met projectkoor ‘Het Koor’ uit Heino het prachtige werk van Karl Jenkins – The Armed Man – A Mass for Peace uitgevoerd. Dit alles voorbereid door orkestdirigent Berjan Morsink en koordirigent Mark Schrijver, waarbij dirigent Mark Schrijver beide avonden het orkest en koor dirigeerde.Twee avonden mochten de koor- en orkestleden spelen voor een uitverkochte zaal. Deze mis voor vrede werd versterkt door prachtige, indringende en soms schokkende filmbeelden wat het geheel compleet maakte. “Wat ben ik trots op de fantastische prestatie van deze bijzondere samenwerking. Een zeer indrukwekkend concertwerk wat vele mensen nog lang zal bijblijven”, aldus André Olden, voorzitter van Orpheus.

Vanaf het inleidende l’ Homme armé werd het publiek ondergedompeld in de wereld van oorlog en geweld. Het was duidelijk dat Karl Jenkins hiertegen stelling nam, want zijn werk kan gezien worden als een fel protest tegen de zinloosheid ervan. De rode draad was de katholieke mis, waarvan de delen Kyrie, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei te horen waren, eveneens op prachtige wijze verklankt.

Het concert was extra bijzonder door de aanwezigheid van een heuse Muezzin. Zeki Osdemir bracht de Islamitische oproep tot het gebed ten gehore.

Ook altsoliste Lucy Tromp bracht prachtige soli gezangen ten gehore tijdens het adembenemende ‘Kyrie’ en ‘Now the guns have stopped.’

Gelukkig werd na al het oorlogsgeweld de wederopbouw en bevrijding ook in beeld, gezang en muzikaal ten gehore gebracht, want laat de boodschap zijn: Better is peace than always war.