Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Jezus en Johan

Protestantse Gemeente Bathmen

BATHMEN – Arnold van Ruler was professor in de theologie én een fanatiek voetballiefhebber. Wat nu gewoon is, was in zijn tijd revolutionair: hij pleitte ervoor om tussen de kerkdiensten door naar het voetbalstadion te gaan.  Van Ruler zei ook eens dit: “God is net Johan Cruijff. Om een spel te spelen heeft Cruijff 21 andere mensen nodig. Zo heeft God ook mensen nodig, maar Hij maakt wél het spel. De een is van de ander afhankelijk maar ieder speelt zijn eigen rol.”Misschien is het hele leven wel een spel. Leven is spelen. Spelen met anderen. Kinderen leren we al vroeg dat vechten het spel verpest. Spelen moet je samen doen. Spelen in je eentje gaat meestal niet. Samen is leuker. Logisch.

Daarom is het misschien wel gek dat heel veel mensen vinden dat geloven iets is wat je alleen doet. Om te geloven heb je blijkbaar niemand anders nodig. Geloven doe je in je uppie. Geloven krijgt zo iets eenzaams, haast iets asociaals.

Stef Bos zingt het. S.C. Berlikum heeft het als logo. Samen maakt sterk. Sámen maakt spelen niet alleen leuker, sámen houd je ook langer vol. Voor geloven geldt precies hetzelfde. Wanneer je geloven niet meer samen doet, dan is er op den duur geen bal meer aan. Op een goed moment houdt het dan vanzelf op. Logisch.

Maar, hoera!, er zijn een paar miljard mensen die elke zondag overal in de wereld dat heilige spel met elkaar spelen. Óók in Bathmen! Ons ‘speelveld’ is het kerkplein – maar meestal spelen we binnen. Samen beginnen we om 10.00 uur. Iedereen is wel:kom!