Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Jongerensoos Bathmen

in acute nood

Jongerensoos Bathmen

Water staat jongeren aan de lippen

BATHMEN – De stand van zaken bij de Soos Bathmen is nijpend. Er dreigt een acute dakloosheid te ontstaan, want er is op dit moment geen geld meer om de huur van Braakhekke te betalen. Het bestuur van het Cultuurhuus heeft de jongeren laten weten dat het niet mogelijk is voor hen een uitzondering te maken, geen huur betalen betekent geen onderdak in Braakhekke. De laatste strohalm die de jeugd nog heeft is de Bathmense bevolking en wellicht is er nog een kansje bij de gemeente Deventer.

Formeel is het donderdag 4 februari de laatste Soosdag geweest in Bathmen. Het geld dat de jongeren met acties bijeen hebben gebracht is dan opgegaan aan huurkosten. Aan een decennia lange traditie beginnend bij Harry Knippers en Jacques te Lindert in de Kerkmars lijkt dan een eind te komen. Dit gaat velen aan het hart. Spontaan staan dan ook oude Soosgangers op om ook de huidige generatie aan onderdak te helpen. Zo heeft Arnout Brandt spontaan aangeboden bij de gemeente Deventer nog eens na te gaan of er geen subsidie gegeven kan worden. Ook de toonbankacties van Nick de Negro spreken tot de verbeelding. Al met al moet er op jaarbasis 7000 euro aan huur opgebracht worden. Dit om 50 à 60 jongeren op dinsdag- en donderdagavond onderdak te bieden.

 

Een kleine bijdrage per Bathmenaar is voldoende

Het overkoepelende bestuur van Cultuurhuus Braakhekke moet voor het gebouw op haar beurt weer huur betalen aan de gemeente Deventer. Dit kan alleen als alle gebruikers huur betalen, dus ook de jeugd. Het Cultuurhuus kan moeilijk uitzonderingen gaan maken, want dan is het hek van de dam. Hier ligt dus niet de oplossing. Ten einde raad gaan de jongeren nu een beroep doen op de Bathmense bevolking. Het gaat feitelijk om één euro per Bathmenaar om de jongeren van de straat te houden en ze een geriefelijk en warm onderkomen te bieden. De jongeren hebben afgelopen dinsdag spontaan een bestuur gevormd en een bankrekeningnummer geopend. Hiermee richten ze zich tot de Bathmense bevolking onder de noemer: ‘ Bathmen investeer in je jeugd, want wie de jeugd heeft de toekomst.’

De jeugd van Bathmen vraagt een ieder een bedragje (één euro per Bathmenaar zou genoeg moeten zijn) over te maken op bankrekening NL49RABO0314896384 t.n.v. Stichting Cultuurhuus onder vermelding van: Contactteam Soos.

 

Bij de foto: Het spontaan door de jongeren in nood opgerichte bestuur v.l.n.r. Gerwin van der Meulen, Bart Burink en voorzitter Karina Brinkman.