Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Juni – beiaardmaand – Bathmen

Juni - beiaardmaand - Bathmen

BATHMEN – Vrijdagavond 10 juni om 19.30 uur kunt u aan de voet van de oude kerktoren genieten van de klanken van het carillon. Dannie ten Zweege zal dan, begeleid door beiaardier Jan Willem Achterkamp, gedichten voordragen. Tijdens de lustrumviering van het carillon in 2013 deden ze dat ook al met veel succes.

Dorpsgenote Dannie – voor wie haar niet kent – hield zich als kind al intensief met poëzie bezig en die liefde is nooit verdwenen. Ze ging Nederlands studeren en vrijwel al haar tegenwoordige werkzaamheden staan in het teken van de literatuur.

Op het programma staat een aantal gedichten van Rutger Kopland. Deze zijn zorgvuldig gekozen met betrekking tot hun diverse relaties tot het platteland. De appelboom” zal zeker niet ontbreken.

Onder het motto Stadsgedichten – Stadsgezichten zult u poëzie horen die geïnspireerd is op de beiaarden in steden als Amsterdam, Delft, Zwolle en Kampen. Het bekendste gedicht is hier zonder meer ‘Het Carillon  van Ida Gerhardt, de dichteres die jarenlang in Eefde woonde.

De gedichten worden onderstreept door carilloncomposities. Bij Amsterdam is dat natuurlijk Sweelinck. En Bathmen? zult u misschien denken. Zijn daar beiaardgedichten over te vinden? Harry Mulisch zou zeggen. “Dit is zo’n mooie vraag, die zou ik niet met een antwoord willen bederven”.

De Stichting Bathmense Beiaard zorgt voor gemakkelijke stoelen, zodat u optimaal van deze bijzondere voordrachten omlijst door carillonspel kunt genieten.

Op 17 juni mag u allemaal uw beste beentje voorzetten en meezingen met het carillon in een potporie van gezellige meezingers. Vorig jaar was dat zeer succesvol. Op deze avond zijn ook de tekeningen te bewonderen die de leerlingen van groep 6 van de Dorpsschool, de Looschool en de Rythmeen tijdens hun onlangs gebrachte bezoek aan het carillon, het orgel en de kerk hebben gemaakt.

Tot slot komt op 24 juni de boerendansgroep ‘Battumse Venne’. Een werkelijk unieke combinatie met de beiaard onder de titel ‘Klokken en Klompen’.