Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De kat uit de boom kijken…

Protestantse Gemeente Bathmen

BATHMEN – Van plattelanders wordt beweerd dat die altijd eerst de kat uit de boom kijken. Daar zal wel een kern van waarheid in zitten. Het leven op het platteland is nu eenmaal niet zo hectisch en snel dan in de stad en dat zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op plattelanders.

Maar is dat negatief? De kat uit de boom kijken betekent: niet meteen reageren, maar eerst goed kijken wat er aan de hand is en op grond daarvan bepalen wat je het best kunt doen of zeggen. Dat is toch een prima grondhouding voor iedereen, plattelanders én stedelingen! Het zou het samenleven van mensen stukken aangenamer kunnen maken. Want wat wordt er veel gezegd of gedaan, zonder enige kennis van zaken of vooronderzoek. En wat wordt er zonder enige voorkennis en onder het mom van vrijheid van meningsuiting ordinair veel gescholden en verwenst. Dat helpt de mensheid niet verder.

Laten we een les leren van de plattelanders en voordat we een mening verkondigen, eerst de kat uit de boom kijken. Als je een vreemde ontmoet eerst onderzoeken naar wat de ander beweegt. Waar zit bij hem of haar de pijn, de hoop en het verlangen. Dan kom je er achter dat die ander is als jij. Meer dan ooit hebben we mensen nodig die de kat uit de boom kijken. Die niet meteen reageren, maar eerst willen luisteren. De kerk is bij uitstek een plek waar luisteren geoefend wordt. Waar rijken, ouderen, vluchtelingen, zwijgers, stedelingen, kinderen, oefenen in het luisteren. Door de week én ook op zondag. Komende zondag luisteren we naar de taal van het platteland, het Sallandse dialect. Pastoraal werkster Henny Tuut gaat voor en het thema van de dienst is: Goa in vrae’! Bin ie d’r ok bie? Ie bint welkom!