Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Kerkbezoekers leven langer

Protestantse Gemeente Bathmen

BATHMEN – Afgelopen maand werd bekend dat de Harvard Universiteit dé best presterende universiteit ter wereld is. Juist die universiteit maakte in mei ook de uitkomst van een onderzoek bekend.

Van 1992 tot 2012 zijn zo’n 75 duizend vrouwen gevolgd. Zij werden bevraagd op levensstijl en gezondheid. In dit deelonderzoek keek men specifiek ook naar kerkbezoek. De precieze onderzoekdetails zijn op internet terug te vinden maar een van de uitkomsten is dat in vergelijking de actiefste kerkgangers het langste leefden. In de groep frequente kerkgangers waren minder eenzame of depressieve mensen en meer optimisten.

NRC-journalisten – niet bepaald onkritisch – pikten dit bericht ook op. Zij schrijven dat het al langer bekend is “dat kerkgangers een langer leven mogen verwachten dan niet-kerkgangers.” Hoe dat komt, blijft volgens hen gissen. De NRC-journalisten bespreken in hetzelfde artikel nóg een onderzoek van Harvard. Uit dat onderzoek zou blijken dat mensen die veel lichaamsbeweging hebben een lagere kans op veel soorten kanker hebben. Ze besluiten met de opmerking dat hoewel de twee studies onvergelijkbaar zijn, de gedachte zich opdringt “dat kerkgang misschien wel beter tegen kanker beschermt dan veel bewegen.” Apart.

Je kunt ook gewoon naar de kerk gaan omdat je het leuk vindt, er inspiratie opdoet, aan het denken wordt gezet of om er gewoon gezellige mensen te ontmoeten. Of voor de koffie, want gezond of niet, die is er ook – voor iedereen – in de Dorpskerk aan het Kerkplein om 10.00 uur. Wel:kom!