Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Kinderen van Uganda en

de Brink tot Brinkloop

kinderen-van-uganda

BATHMEN – Al voor het tiende jaar wordt de Brink tot Brinkloop georganiseerd, mede mogelijk gemaakt door de Deventer Extra en de Bathmense Krant. En al sinds 2011 gaat een deel van het inschrijfgeld naar projecten van de stichting ‘Kinderen van Uganda’. Deze week vertelt de Stichting waar het geld naar toe gaat en waarom het zo hard nodig is. Aan het woord Bas van Gageldonk, bestuurslid bij Kinderen van Uganda.

Meer dan 50% is kind in Uganda

“Kinderen van Uganda bestaat sinds 22 jaar. Het begon als een heel breed doel met diverse activiteiten door heel Uganda, maar sinds de laatste 8 jaar concentreert het zich vooral op één gebied, de westkant van Uganda, Kibinge. 90% van onze aandacht gaat daar naartoe. De doelstelling van onze organisatie is het verbeteren van de leefomstandigheden van vooral kinderen en jongeren. Daar zijn er ook heel erg veel van. Meer dan de helft van de bevolking is kind. Het is een heel heuvelachtig gebied en er is geen bos meer. Vroeger was het tropisch regenwoud, maar het is nu helemaal in gebruik genomen door de landbouw. 90% van de bevolking is afhankelijk van inkomsten uit deze landbouw. De andere 10% zit in handel, zorg, onderwijs en dat soort dingen. Ze verbouwen koffie en bananen en een beetje eten voor zichzelf en de lokale markt.”

 

Ze eten de hele dag niks

“De kinderen gaan wel naar de basisschool en krijgen daar de gebruikelijke lessen als rekenen, Engels, je kent het wel. Maar geen les in landbouw en dat is eigenlijk wel gek als iedereen van het land moet leven. Dat proberen wij in te vullen met onze knowhow. Maar er is nog iets; de kinderen die naar school gaan eten niets, nemen geen lunch mee of iets dergelijks. Ze gaan tot vier uur naar school, dan naar huis en daar krijgen ze één maaltijd. Dat vinden wij onacceptabel. Dus zorgen wij voor schooltuinen, zodat ze, als ze klein zijn, al wat kunnen oefenen met het verzorgen van planten. En een groot voordeel is dat ze van die tuin gewoon een maaltijd kunnen koken en eten.”

 

Child to Farmers

“Waar we met de opbrengsten van de Brink tot Brinkloop mee aan de slag gaan zijn de jongeren die al wat ouder zijn, een jaar of 14/15, in hun vakanties een ‘snuffelstage’ laten lopen bij goedlopende boerenbedrijven. Dit ‘Child to Farmers’ project gaan we in 2017 weer doen met de Brink tot Brinkloop, want dat zijn de toekomstige boeren! “Wij zijn uiteraard erg blij met de Brink tot Brinkloop. Wij als organisatie proberen onze dankbaarheid ook te laten zien, door tijdens het evenement mee te helpen, mankracht in te stoppen. Zo sta ik zelf als verkeersregelaar de hele dag langs het parcours. En we helpen met promotionele aandacht. We krijgen dankzij hen een prachtig podium om onze organisatie te laten zien in deze omgeving. We hopen er ook nog heel veel jaren aan verbonden te mogen zijn.”

 

Doe mee en help de kinderen!

“Vorig jaar was er een record van € 1450,- bij elkaar gelopen. En we gaan er natuurlijk voor om dit bedrag minstens te evenaren. Elk jaar doen er weer meer mensen mee. Dat is prachtig om te zien. En dat niet alleen, we kunnen met deze opbrengsten weer drie to vier groepen kinderen die zet geven om door te stromen naar een eigen boerenbedrijfje toe. Dus doe vooral mee, schrijf je in alleen of met je bedrijf voor de bedrijvenloop, want het geld wordt goed gebruikt!”