Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Een koud concert met warme muziek op het carillon

een-koud-concert-met-warme-muziek

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – Een carillonconcert kan een koude bedoening zijn. Donderdagmiddag 13 oktober stonden er zo ook in de koude wind onderaan de toren van de Dorpskerk in Bathmen tientallen mensen aandachtig te luisteren, zo nu en dan naar boven starend. De klanken van het speciale beiaardconcert dat de Deventer/Bathmense stadsbeiaardier Jan Willem Achterkamp gaf, verwaaiden boven hun hoofden.

De luisteraars behoorden tot een grote groep leden van de Dordtse Beiaardkring die deelnam aan een excursie naar Deventer en Bathmen. In Deventer was de groep hartelijk ontvangen in de Lebuïnuskerk door Achterkamp en organist Kirstin Grämlich en hadden ze kunnen genieten van een concert op het prachtige orgel daar en hadden ze van Jan Willem Achterkamp uitleg gekregen over het carillon daar. Voorafgaand aan het beiaardconcert in Bathmen had de groep in de Dorpskerk geluisterd naar een concert voor orgel en hobo door organist/beiaardier Boudewijn Zwart en hoboïst Vladimir Skliarenko. Dezelfde hoboïst trad daarna nog op met zijn Russische collega pianiste Elena Lelchuk. Vladimir Skliarenko vertelde: “Met mijn collega Elena Lelchuk kom ik al vele jaren in de zomer naar Dordrecht en daar geven we dan samen concerten, door bemiddeling van Boudewijn Zwart. In Rusland zijn we allebei beroepsmatig in de klassieke muziek actief.”

Boudewijn Zwart is een begrip in de beiaardwereld binnen en buiten Nederland met zijn vele beiaardconcerten door heel Europa heen. Hij is niet alleen stadsbeiaardier van Dordrecht, maar ook in Gouda, Schoonhoven en zelfs in Amsterdam op de Westertoren! Hij treedt vaak op met zijn zelfontwikkelde mobiele carillon met 50 bronzen klokken. Zo is hij al eens met een auto vol klankstaven, die vergelijkbare klanken opleveren als klokken, naar de woonplaats van Vladimir en Elena, de stad Saratov, 900 kilometer ten zuiden van Moskou gereden en heeft daar concerten gegeven. In Rusland kent men namelijk geen carillontraditie en er was daarom veel interesse. In Dordrecht is Boudewijn Zwart de grote animator achter vele muzikale evenementen en concerten. Boudewijn Zwart: “De Dordtse Beiaardkring is een grote club met maar liefst zo’n 1.000 leden die actief is in de organisatie van beiaardconcerten, maar ook excursies naar andere bekende carillons organiseert. Wij hebben zelf in Dordrecht in de Grote Kerk het grootste carillon van Europa, maar wij vonden het leuk nu een van de kleinste carillons, die in Bathmen, te bezoeken. Maar we weten nu dat hier het motto geldt: ‘Klein maar fijn.’ Henk Jansen, voorzitter van de Bathmense Beiaardkring, was het hiermee hartgrondig eens.