Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

’Krachtvrouw’ Tonia Dabwe komt naar de Dorpskerk in Bathmen

Kookcursus bij de Mineke Foundation.

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – Op 10 maart komt Tonia Dabwe uit Deventer om 20.00 uur in de Dorpskerk het verhaal van haar stichting Mineke Foundation vertellen. Dat gebeurt in het kader van de Internationale Vrouwendag en het thema van die dag is: ’Krachtvrouwen’. De moeder van Tonia Dabwe, Mineke Muilerman, woonde in de buurtschap Oxe, tegen Deventer aan. Nog altijd heeft Tonia Dabwe familie in Oxe wonen.

In 1964 kwam een jongeman uit Liberia, Dabwe Wiah, aan de Tropische Landbouwschool Larenstein studeren. De mooie gebouwen van die opleiding staan nog steeds aan de Brinkgreverweg in Deventer en hebben nu een andere bestemming. Mineke Muilerman en Dabwe Wiah ontmoetten elkaar in Deventer, trouwden en gingen al snel na de studie van de jonge Dabwe naar Liberia. Daar stichtten ze een proefboerderij niet ver van de hoofdstad Liberia. Tonia Dabwe: ,,Het doel van mijn vader was de mensen daar te leren zelf voedsel te verbouwen en mijn moeder was het daar helemaal mee eens. Het werd al gauw een heel bloeiende gemeenschap die ook nu nog duizenden inwoners heeft.’’

De plaats kreeg de naam Dabwe Town. Naast de boerderij zetten ze ook een school op waar goed onderwijs werd gegeven en verbeterden ze de infrastructuur door de aanleg van wegen en bruggen. Er kwam eveneens elektriciteit en stromend water. In 1975 werd Tonia Dabwe geboren en zij had daar eerst een gelukkige jeugd. Dat veranderde volledig toen in 1989 rebellenleider Charles Taylor een machtsgreep pleegde en het land met veel wreedheid onder controle probeerde te krijgen. Het gezin Dabwe kreeg al gauw met de oorlogshandelingen te maken en moest na vele bedreigingen vluchten.

Tonia Dabwe: ,,In de chaos toen werden wij gescheiden van mijn moeder. Zij werd meegenomen door de rebellen. Zodra het kon, keerde mijn vader terug om haar te zoeken, maar mijn moeder is nog steeds vermist. Ikzelf verhuisde naar Nederland waar ik nu nog steeds woon.’’ De oorlog in Liberia duurde tot 2004.

In het begin wilde Tonia niets meer met Liberia te maken hebben, maar na verloop van tijd begon het toch te kriebelen. Ze wilde het werk van haar ouders, dat zo positief was, maar grotendeels verwoest, weer zo veel mogelijk in ere herstellen.

Tonia: ,,In 2009 heb ik de Stichting Mineke Foundation opgericht, natuurlijk genoemd naar mijn moeder. Ik wilde net als mijn ouders de mensen zo veel mogelijk de kans bieden onafhankelijk te worden door ze de kennis daarvoor te laten verwerven. Niet omdat ze zielig zijn, maar omdat ze daardoor kansen krijgen waarmee ze zelf hun leven vorm kunnen gaan geven.’’

 

Hoe is de situatie nu?

De situatie in Liberia is nog steeds bepaald niet rooskleurig. Het onderwijs is vaak slecht en daarom maakt de Mineke Foundation daarvan een speerpunt. Tonia Dabwe: ,,Allereerst bieden we vanaf 2012 vakopleidingen aan die erg goed lopen. Mooi is ook dat de kwaliteit van deze opleidingen zo’n reputatie heeft dat we gevraagd zijn ook elders in Liberia die vakopleidingen te gaan geven. We doen dat graag, want daardoor kun je met weinig kosten een relatief groot bereik hebben.’’ In Liberia is de kennis van computers en wat je er mee kunt doen sterk achtergebleven. Toch wordt bij veel banen die computerkennis wel gevraagd. De Mineke Foundation gaat daarom vanaf april computertrainingen verzorgen (al lijkt het moeilijk te worden de 16 daarvoor bestemde computers op tijd in Liberia te krijgen…..).

Een groots project wordt de renovatie van de school die door de ouders van Tonia gebouwd is. Tonia: ,,Het gebouw is in de oorlog beschadigd, maar vooral het gebrek aan onderhoud sindsdien heeft eigenlijk een bouwval van de school gemaakt. We willen, als de fondsenwerving lukt, in de tweede helft van 2017 hiermee beginnen.’’

De andere poot van de activiteiten van de Mineke Foundation bestaat uit drie educatieve clubs voor verschillende doelgroepen. Eén doelgroep bestaat uit kinderen van 5 tot 12 jaar, een andere uit tieners van 13 tot 20 jaar en als laatste uit een vrouwenclub. Tonia: ,,Op die clubs worden intensief de voor hen relevante thema’s behandeld. Bij de vrouwenclub gaat het dan bij voorbeeld om geweld tegen vrouwen, vrouwenrechten, vragen die met gezondheid te maken hebben zoals borstkanker, diabetes, malaria enz. Omdat er dit jaar verkiezingen in Liberia aankomen, behandelen we nu speciaal de thema’s democratie, verkiezingen, stemmen enzovoorts. Alles bij elkaar denken we dat we echt op de goede weg zitten en dat ons werk daar een forse bijdrage levert, maar financieel blijft het een grote uitdaging.’’ Voor haar werk via de Mineke Foundation werd Tonia Dabwe in 2013 gekozen tot African Woman of the Year.

De avond op 10 maart in de Dorpskerk wordt beslist heel boeiend met een vrouw met half Liberiaanse, half Deventer roots die zo midden in de praktijk van het ontwikkelingswerk staat.

Mineke Foundation

 

ONDERSCHRIFT FOTO:

Kookcursus bij de Mineke Foundation.