Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Kunst in de loopgraven

William Orpen ‘Zonnebeke’.

William Orpen ‘Zonnebeke’.

BATHMEN – Lezing over beeldende kunst, voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, door Dannie ten Zweege uit Bathmen. De lezing wordt gehouden op woensdag 14 september 2016 in Cultuurhuis Braakhekke te Bathmen en begint om 20.00 uur.

Honderd jaar geleden was de Eerste Wereldoorlog in volle gang. Daar is veel over geschreven en verteld. Maar hoe zagen de verschillende kunstuitingen eruit vóór de oorlog en wat veranderde er nadien? Welke stromingen waren er, wat verdween, wat bleef?

Rond 1900 was de wereld ingrijpend aan het veranderen. De elektromotor, vliegmachine, waterleiding, warenhuizen en massatoerisme bepaalden steeds meer het dagelijks leven. Ook de kunstenaars sloegen geheel nieuwe wegen in.

Maar toen kwam die oorlog.

Veel beeldend kunstenaars zoals Otto Dix, Paul Nash en Käthe Kollwitz hebben de oorlog en hun eigen oorlogservaringen aangrijpend in beeld gebracht.

Na de oorlog waren kunstenaars, beeldhouwers en architecten betrokken bij het ontwerpen van de vele militaire begraafplaatsen en oorlogsmonumenten en ook bij de wederopbouw van steden en dorpen.

Veranderingen in de kunst waren al voor de oorlog ingezet. Na de oorlog zien we dat de eerdere ideeën steeds verder uitgewerkt worden.

Dannie ten Zweege vertelt over dat veranderingsproces. Hoe kunstenaars de oorlog in beeld brachten, hoe zij betrokken werden bij de wederopbouw en bij de ontwerpen van begraafplaatsen en oorlogsmonumenten.

De entree bedraagt € 7,00 p.p. en is gratis voor BBKK-leden.