Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Kunstmarkt Bathmen belooft ook de 26ste keer een klapper te worden

Kunstmarkt 2013 sfeerplaatje in de Dorpskerk (20)

Bathmen – Eigenlijk al vanaf het begin in 1988 was de Kunstmarkt in Bathmen een succes. De formule was ook toen al: hou het gezellig, maak het vooral niet te commercieel en zorg dat je mooie kunst naar Bathmen haalt. Dat werkte heel goed en het bewijs is er: op zaterdag 6 september wordt het de 26e keer dat in het centrum van Bathmen de Kunstmarkt plaats vindt.

De voorzitter van de Kunstmarktcommissie denkt dat het succes aan een aantal factoren te danken is. Pauline Hoefnagels: “De ambiance in het centrum van Bathmen leent zich natuurlijk perfect voor zo’n kunsthappening, met zo’n mooie kerk, het sfeervolle Kerkplein en de Brink. Daar moet je zeker geen lawaaierige braderieachtige vertoning bij willen. Vanaf het begin is er dan ook een wat Frans sfeertje, met accordeonmuziek, broodjes, soep, wijnen en frisdranken bij gecreëerd. Het moest gewoon een leuke dag uit worden, met mooie kunst als zinvolle inhoud.”

Commissielid Ruth Schröder valt bij: “Het gaat natuurlijk wel in allereerste instantie om de mooie kunst en daarom doen we er alles aan het kwaliteitspeil hoog te houden. We selecteren heel streng. We vinden het daarnaast belangrijk steeds andere kunstenaars met ander werk en andere technieken te laten zien. We worden het hele jaar door spontaan benaderd door kunstenaars uit het hele land en zelfs daarbuiten, dus keuze hebben we genoeg. We moeten steeds kiezen, want we hebben maar rond de 80 kramen beschikbaar. Ook die beperking vinden we goed, want het is niet goed mensen te overvoeren met kunst. Meer dan wat wij laten zien kan een mens sowieso niet in één dag aan kunst behappen. Een ander criterium waarop we selecteren is, dat we kunstwerken van verschillende prijsniveaus willen bieden, zodat er “voor elck wat wils” bij is. Kunst moet zeker niet altijd duur zijn.”

Als je prijzen van kunstwerken laag probeert te houden, kun je daar aan bijdragen als organisatie door de standhouders niet op kosten te jagen. Dat doet de Kunstmarktcommissie dan ook zeker niet. Commissielid Marian Zuidveld: “Allereerst hebben we een heel trouwe kring van vrijwilligers die om niet vele hand- en spandiensten verricht. Onze sponsoren, uit alle geledingen van de Bathmense bevolking, van alle huisartsenpraktijken tot vele ondernemers toe, leveren ook een grote bijdrage aan het in de hand houden van de kosten. Het resultaat is dat we de kunstenaars maar een betrekkelijk laag bedrag hoeven te berekenen voor een hele dag standhuur en dan krijgen ze nog koffie met een plak krentenwegge op de koop toe. Dan kun je als kunstenaar voor mooie kunst toch een aantrekkelijke prijs vragen aan kopers. Heel wat anders dan wanneer ze in een galerie tot wel 50 % van de verkoopprijs aan de galeriehouder moeten afdragen!”

De lijst met deelnemers laat veel nieuwe namen zien. De kunstenaars komen uit het hele land en er zijn zelfs enkele deelnemers uit Duitsland en Frankrijk bij. De getoonde kunst zal weer heel veelzijdig zijn, zo ongeveer alle technieken zijn wel te zien. Enkele kunstenaars laten ter plekke zien hoe zij hun kunstvorm beoefenen. Pauline Hoefnagels: “Elly Provoost laten zien hoe zij haar beelden houwt, Anja van Garderingen zal haar glaskunst demonstreren en in de kerk is er een bijzondere demonstratie door de Chinese kunstenares An Hong. Zij decoreert op een speciale manier potten en flessen aan de binnenkant met fijnzinnige motieven. De muziek vergeten we nooit op onze Kunstmarkt en ook dit keer zal Jan Achterkamp op het carillon van de Dorpskerk zijn klanken over de Kunstmarkt strooien en zullen een bigband uit Apeldoorn en enkele koren in de kerk en in een authentieke muziekkoepel de dag verder opluisteren. Er zullen dus verschillende muzen op 6 september naar Bathmen komen. Ik moet niet vergeten te vermelden dat er net als vorige jaren op zowel 6 september als ook op zondag 7 september een Open Atelier route gereden kan worden langs verschillende ateliers.”

Dit jaar zijn er ook enkele helemaal nieuwe elementen toegevoegd aan de Kunstmarkt. Pauline Hoefnagels: “Een aantal cursisten van Atelier 52 uit Deventer, onder leiding van docente Beeldhouwen Gosia Kalisciak, exposeert beelden in de tuin van het pand Dorpsstraat 10. Verder is er in Cultuurhuus Braakhekke een expositie van enkele BBKK-leden. Er is dus voor kunstliefhebbers in Bathmen op 6 september volop te genieten.” www.kunstmarktbathmen.nl