Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Kunstmarkt in Bathmen wordt dit keer Kunstmarkt-weekend

Door Evert van de Weg

BATHMEN – De eerste Kunstmarkt in Bathmen vond plaats in 1989. Een paar jaar eerder hadden enkele kunstminnende Battummers al snel een grote groep andere Battummers met interesse in kunst enthousiast gemaakt voor de oprichting van de ‘Bathmense Beeldende Kunst- en Kultuurkring’, kortweg BBKK. Dit jaar bestaat de BBKK dus 35 jaar en dat is voor het bestuur een mooie aanleiding de gebruikelijke Kunstmarkt op de eerste zaterdag van september, dit jaar dus op 3 september, uit te breiden tot een BBKK-Kunstweekend op 2, 3 en 4 september.

BBKK voorzitter Joop Blaauw en Mieke Berends, coördinator van de Kunstmarktcommissie, leggen uit dat een 35-jarig bestaan wel een wat aparte Kunstmarkt verdient. Joop Blaauw: “Het hele programma is nog niet helemaal in beton gegoten, maar veel staat al wel vast. We trappen vrijdagavond af met een avond vol cultuur, waar onder andere digitaal kunstenaar Elise van der Linden uit Deventer haar kunst zal vertonen. Op zaterdag is er dan natuurlijk de hele dag Kunstmarkt en op zondagmiddag plannen we bij Boode een happening, waarbij waarschijnlijk een bekende Nederlandse auteur een hoofdrol gaat spelen.”
Centraal in dat weekend blijft natuurlijk de Kunstmarkt, dit jaar dus al voor de 33ste keer en inmiddels een begrip in de wijde omgeving. Mieke Berends: “De Kunstmarkt zal open zijn van 10.00 uur tot 16.30 uur en op het gehele Kerkplein, op de Brink en in de Dorpskerk gehouden worden. Bezoekers kunnen zo een mooi rondje lopen. Opnieuw was er ook dit jaar weer grote interesse onder kunstenaars uit het hele land om deel te nemen. Van de 85 kunstenaars die gaan exposeren staan 27 kunstenaars voor het eerst in Bathmen en we konden dus na strenge selectie weer een mooie mix van kunstvormen samenstellen en het niveau hoog houden.”
De bekende technieken en disciplines zoals schilderijen, beelden, keramiek, fotografie, sieraden, glas, textiel zullen zeker te zien zijn maar ook verrassende kunstvormen zullen een kans krijgen. Mieke Berends: “Zo zal bij voorbeeld Marcel Bleijswijk uit Deventer er staan met zijn zogenaamde Citrolights, mooie lampen, gemaakt van Citroën onderdelen. Frits van der Lee uit Enschede laat heel verrassende fotografie zien. Overigens zijn op onze website alle deelnemers al te vinden.” Er zullen daarnaast diverse demonstraties van kunsttechnieken te zien zijn en er is ook een workshop voor jong en oud.
Voor het echte Kunstmarkt-sfeertje is natuurlijk een lekker begeleidend muziekje ook van belang. Mieke Berends: “’s Morgens treedt in de muziekkoepel op de Brink het “Soul Men duo” op, bestaande uit zanger/gitarist Siebren Zijlstra en trompettist Arjan Stam. ’s Middags zal de semi-akoestische band ‘Muziekhandel Droog’, bestaande uit vier muzikanten uit de omgeving van Raalte, zijn welluidende klanken over het publiek uitstrooien.”
Zoals gebruikelijk zal er ook dit jaar weer een juryprijs beschikbaar worden gesteld voor de deelnemers met de mooiste kunstwerken en zijn er op en rond de Kunstmarkt in ruime mate hapjes en drankjes te vinden.
Joop Blaauw en Mieke Berends hebben er alle vertrouwen in dat, ook weer door de inzet van de vele vrijwilligers, in dat eerste weekend van september veel moois in het centrum van Bathmen te zien (en te horen) zal zijn. Zij hopen dat tijdens dit jubileumweekend bij nog meer Battummers de interesse voor de BBKK en haar mooie culturele aanbod gewekt zal worden.
Verdere informatie op website
www.kunstmarktbathmen.nl